... / Procurili dokumenti: Kupljen Mundijal u Rusiji, ali i spektakl koji tek slijedi!?

07. 04. 2020. u 12:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 34

Dužnosnici Svjetske nogometne federacije (FIFA) su primili više miliona mita za glasove koji su presudili u dodjeljivanju domaćinstava za svjetska nogometna prvenstva 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru, otkriva dokument javnog tužitelja u Brooklynu.

I iako se već godinama nagađa o sumnjivim okolnostima dojeljivanja domaćinstava za ta dva SP-a, ovo je prvi put da pravosuđe jedne zemlje tvrdi da su glasovi kojima su dodijeljena domaćinstva Kataru i Rusiji popraćena nepravilnostima, javlja GHina, prenose hrvatski mediji.

Nekoliko medija je već objavilo, pozivajući se na svjedočanstva navedena u dokumentima, da su dužnosnici FIFA-e bili plaćeni za to da da izaberu Katar kao domaćina za SP 2022.

Prema optužnici objavljenoj u ponedjeljak, koja tereti trojicu dužnosnika FIFA-e i jednu tvrtku, Jack Warner, bivši predsjednik CONCACAF-a, nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba, primio je pet miliona dolara da glasa u korist Rusije.

Domaćinstvo za SP 2018. Rusiji je službeno dodijeljeno 2. decembra 2010.

Osim Jacka Warnera, koji je tada bio potpredsjednik FIFA-e, dokument spominje i Rafaela Salguera, bivšeg predsjednika Nogometnog saveza Gvatemale i bivšeg člana izvršnog odbora FIFA-e. Njega optužnica tereti da je primio milion dolara za glas za Rusiju.

Kod dodjeljivanja domaćinstva SP-a 2022. optužnica navodi da je više dužnosnika FIFA-e primilo kovertu u zamjenu za glas.

Tu se spominju imena predsjednika Brazilskog nogometnog saveza (CBF) Ricarda Teixeire i bivšeg predsjednika Južnoameričke nogometne federacije (CONMEBOL) Nicolasa Leoza, koji je preminuo u augustui 2019.

Istrage vezane za korupciju u procesu dodjeljivanja domaćinstava svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. otvorene su u više zemalja.

Američko pravosuđe je do danas optužilo 45 osoba u sklopu afere Fifagate koja je otkrila širok sustav korupcije koji je obuhvaćao uglavnom nogometne federacije na američkom kontinentu. Do danas je 26 osoba osuđeno.

Jack Warner (77), kojeg traži američko pravosuđe, trenutačno boravi na Trinidadu i Tobagu. On je već bio optužen i da je dao svoj glas za dodjeljivanje domaćinstva SP-a 2010. Južnoafričkoj Republici. Osuđen je u odsutnosti 2019. i morao je isplatiti 79 miliona dolara odštete i kamata CONCACAF-u.

Rafael Salguero je osuđen u decembru 2018. na kaznu kućnog pritvora od tri godine. Njegova je kazna smanjena zbog saradnje s američkim pravosuđem.

Što se tiče Ricarda Teixeire on se još uvijek nalazi u Brazilu i uspješno bježi pred američkim vlastima.

KOMENTARI (1)