Reakcije / Pritisak na UEFA-u: Brojni zahtjevi da se Istanbulu oduzme finale Lige prvaka

15. 10. 2019. u 16:02:00 Fena

Shares: 10

Potpredsjednik Europske fudbalske federacije (UEFA) Michele Uva potvrdio je u utorak da će krovna kuća europskog fudbala razmotriti prijedloge da se finalna utakmica Lige prvaka 2020. godine premjesti iz Istanbula, ali i dodao kako ta organizacija "ne može zamijeniti Ujedinjene narode."

Brojni pozivi stigli su u UEFA-u nakon što je Turska pokrenula ofenzivu protiv Kurda u Siriji, a turski fudbaleri vojničkim pozdravom proslavili golove u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine.

"Mi ćemo poštovati autonomiju i nezavisnost sporta, ali sigurno je da ne možemo zamijeniti Ujedinjene narode, Europsku uniju, države, veleposlanike i druge političke institucije," poručio je Uva dodavši: "UEFA donosi odluke u suradnji s Izvršnim odborom i predsjednikom."

I prije posljednjih incidenata bilo je poziva da se Istanbulu oduzme finale Lige prvaka zbog sigurnosnih razloga, prenosi Hina.

Finale Lige prvaka 2020. godine trebalo bi se igrati na istanbulskom Ataturk olimpijskom stadionu koji prima 76.000 gledalaca. Ovaj stadion je bio domaćin i Lige prvaka 2005. kada je Liverpool nadoknadio zaostatak od 3-0 s poluvremena i nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedio Milan.

KOMENTARI (1)