Prije tačno 12 mjeseci nas napustio legendarni Diego Armando Maradona

0
A. S.
Prije tačno 12 mjeseci nas napustio legendarni Diego Armando Maradona
Foto: EPA-EFE / Diego Maradona

Jedan od najboljih nogometaša svih vremena Diego Armando Maradona preminuo je prije tačno 365 dana, 25. novembra 2020. godine.

Legendarni Argentinac je prije 12 meseci preminuo u svom domu od srčanog udara, u 61. godini života.

Jedan od najboljih nogometaša svih vremena otišao je svega tri sedmice nakon što je proslavio svoj 60. rođendan.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

Lionel Messi i Diego Maradona / Arhiva - undefined

Foto: Agencije: Lionel Messi i Diego Maradona / Arhiva

"Sanjam da mogu zabiti još jedan gol protiv Engleza, ovaj put desnom rukom," rekao je u jednom od posljednjih razogovora za France Footbal.

Maradona je prethodno primljen u bolnicu tri sedmice ranije, a na kućno liječenje je poslat 13 dana prije smrti, što se na kraju ispostavilo kao kobna greška doktora.

U danima nakon smrti su se pojavile razne informacije oko toga ko je kriv što Maradone više nema i šta će biti sa njegovim nasljedstvom.

Sahrana Dijega Maradone - undefined

Foto: EPA-EFE: Sahrana Dijega Maradone

Maradona je pretrpio kardiorespiratorni zastoj u svojoj kući u kojoj se oporavljao nakon operacije na mozgu kojom mu je odstranjen krvni ugrušak.

Slavni Diego je više puta je plesao po rubu. No, 25. novembra 2020. sudbina je htjela drugačije. Ovoga puta zaustavila je njegov dribling. U Argentini je Maradona uvijek bio više od sportskog heroja - bio je božanska figura.

Slično je u njegovom Napoliju, koji je nekoliko dana nakoin njegove smrti stadion San Paolo progladsio stadionom Diega Armande Maradone.

Po njegovom dolasku u Napulj, lokalne novine zabilježile su da gradu nedostaju škole, autobusi, kuće, zaposlenje, ali ništa nije važno kao Maradona. Kada je ugledao 75.000 ljudi na predstavljanju bila je to 'ljubav na prvi pogled'.

Godine 1976. započeo je svoj profesionalni put u Argentinos Juniorsima. U karijeri je igrao Boca Juniorse, Barcelonu, Napoli, Sevillu i Newell's Old Boyse, a karijeru je završio 1997. godine u dresu Boca Juniorsa.

Za reprezentaciju Argentine je upisao 91 nastup i zabio 34 gola. S reprezetacijom Argentine je osvojio naslov svjetskog prvaka 1986. godine

Maradona i Castro - undefined

Twitter: Maradona i Castro

Trenersku karijeru je započeo u Textil Mandiyu, zatim je kratko vodio Racing Club, a od 2008. do 2010. i reprezentaciju Argentine. Trenirao je i Al-Wasl, Deportivo Riestru, Fujairah, Dorados de Sinaloa. Posljednji klub koji je vodio bila je Gimnasia de La Plate.

Jedan im je već zabio i to lijevom rukom, "božjom rukom", kako je to sam kazao nakon utakmice. Upravo su golovi koje je zabio Englezima u četvrtfinalu SP-a 1986. godine u pobjedi 2:1 možda i najviše obilježili njegovu karijeru.

Maradona je za vodstvo 1:0 "nadskočio" vratara Petera Shiltona i podignutom rukom iznad glave zabio pogodak. Sudija Ali Bin Nasser iz Tunisa je bez razmišljanja pokazao rukom na centar. Englezi su se bunili, ali pomoći nije bilo. VAR nije postojao.

"Udario sam loptu malo glavom, a malo uz pomoć Bože ruke", kazao je tada Maradona.

Na istoj utakmici, četiri minute kasnije Maradona je postigao jedan od najljepših pogodaka svih vremena.

Uzeo je loptu na svojoj polovici, a onda je nanizao četiri nogometaša i golmana Engleske. Nevjerojatan gol, kasnije je proglašen golom stoljeća. Argentina je nakon toga otišla do svog drugog naslova prvaka svijeta.

"Najveći mi je ponos što sam ljude usrećio kroz nogomet. Osjećam da sam pružio zadovoljstvo i zabavu onima koji su me gledali na stadionima ili na televiziji", rekao je tada Maradona.

Bio je izuzetno omiljen i u Bosni i Hercegovini. 

Brojne ljubavne drame i borba za nasljedstvo

Maradona je cijeli život živio brzo, a to je rezultiralo i velikim brojem potomaka.

Iako je dugo Diego priznavao samo dvije kćerke, Gianninu i Dalmu, do smrti se ispostavilo da je imao najmanje osmero djece.

Sada je krenula utrka za nasljedstvom, ali prema informacijama koje su se pojavile posljednjih dana Maradona im je ostavio samo dugove.

Zbog toga će oni morati mnoge stvari da rasprodaju kako bi pokrili Diegova dugovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije