Prije 45 godina: Pogledajte snimak s nezaboravne utakmice Famosa

J. M.
Prije 45 godina: Pogledajte snimak s nezaboravne utakmice Famosa
"Te čudovišne, surove, euforične i iscrpljujuće veličanstvene kvalifikacije", tako su novinari opisivali ono što se prije 45 godina dešavalo na drugoligaškim fudbalskim stadionima širom Jugoslavije.

Druga liga bila je podijeljena u četiri grupe – Zapad, Jug, Sjever i Istok. Po dva prvolasirana kluba igrali su kvalifikacije u dvije grupe, po kup sistemu gdje nije važilo pravilo prednosti gola u gostima.

Famos iz Hrasnice takmičio se u južnoj grupi, u kojoj u igrali klubovi iz regiona Sarajeva i Mostara, južne Dalmacije i Crne Gore.

famos_02.jpg - undefined

Ekipa Famosa uoči utakmice na Maksimiru; Foto: Knjiga FK Famos Hrasnica (1953-1993)

Kao drugoplasirana ekipa Druge lige Jug, iza titogradske Budućnosti, u sezoni 1972-1973, Hrasničani su prije 45 godina imali proliku da se kroz čuvene kvalifikacije probiju u društvo komšija s Koševa i Grbavice.

Famos se našao u kvalifikacionoj grupi sa Zagrebom, Osijekom i Prištinom, a samo jedna ekipa je mogla proći u Prvu ligu.

Protivnik Hrasničana u polufinalu bio je Zagreb, a kvalifikacije su otvorene 23. juna. Zagreb je ugostio Famos u Maksimiru pred nevjerovatnih 50.000 gledalaca.

famos_03.jpg - undefined

Foto: Knjiga FK Famos Hrasnica (1953-1993)

U knjizi Miroslava Savića "FK Famos Hrasnica 1953-1993" stoji da su se "Hrasničani izvanredno suprotstavili favoritu kvalifikacione grupe, izdržali sve napade i na kraju je na velikom elektronskom semaforu pisalo - 0:0."

Uslijedio je revanš 1. jula 1973. godine, a interes ljubitelja fudbala u Sarajevu daleko je nadmašio kapacitet hrasničkog stadiona.

Ipak, u Famosu nisu željeli kopirati svog protivnika, koji je domaćin bio na velikom Maksimiru umjesto znatno manjem stadionu u zagrebačkoj Kranjčevićevoj.

Tako je revanš ipak odigran na stadionu podno Igmana na kojem se natiskalo rekordnih 12.000 gledalaca. Video snimak s utakmice je prilično lošeg kvaliteta, ali ipak pokazuje južnoamerički ambijent.

Sredinom prvog poluvremena stadion je proključao kada je Tarik Hodžić, buduća zvijezda Galatasaraya, glavom loptu poslao u mrežu Horvata i doveo Famos u vodstvo.

Međutim, u nastavku, u razmaku od svega pet minuta, uslijedio je preokret golovima Močiboba i Bakote. Zagreb je pobijedio 2:1, prošao u finale kvalifikacije u kojem je bio bolji od Osijeka i izborio plasman u Prvu ligu.

famos_05.jpg - undefined

Revanš u Hrasnici; Foto: Knjiga FK Famos Hrasnica (1953-1993)

A navijačima Famosa ostalo je da žale i prisjećaju se generacije koja je dovela klub iz Hrasnice na korak od elite.

Za Famos su u tim kvalifikacijama igrali: Ekmečić, Šarac, Trapara, Jelašković, A. Lokvančić, Obradović, Petrović, Lušić, Dosić, Hodžić, S.Ibrahimović, M. Lokvančić, Vandić, pod dirigentskom palicom trenera Aleksandra Krivošeja.

famos_01.jpg - undefined

Foto: Knjiga FK Famos Hrasnica (1953-1993)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije