Prije 44 godine: Najsporniji gol u historiji jugoslovenskog fudbala

J. M.
Prije 44 godine: Najsporniji gol u historiji jugoslovenskog fudbala

Iako je prošlo skoro 30 godina od raspada bivše zajedničke države, stariji ljubitelji fudbala s nostalgijom se prisjećaju velikih rivalstava, oštre konkurencije, dramatičnih raspleta u Prvenstvu bivše Jugoslavije.

Ako postoji prvenstvo o kojem se vode najveće polemike, onda je to drama na kraju sezone 1975-76. Bila je to najdramatičnija i najduža sezona jugoslovenskog klupskog fudbala koja je trajala od 17. augusta 1975. do 11. jula 1976. godine.

olimpija_partizan_03.jpg - undefined

Printscreen

Skoro 11 mjeseci takmičenja stalo je u nekoliko sekundi u kojima je 11. jula 1976. pala odluka o prvaku. Dva mjeseca ranije činilo se da je sve riješeno: Partizan na čelu tabele imao je četiri boda više od Hajduka i 9. maja 1976. dočekao Splićane na svom terenu.

Međutim, na beogradskom stadionu JNA Hajduk pobjeđuje s nevjerovatnih 6:1, a kako je u narednom kolu Partizan poražen u Tuzli od Slobode (0:2), dvije ekipe su poravnate ušle u završnicu.

U posljednjem kolu 11. jula 1976. Partizan je igrao u Ljubljani protiv Olimpije, dok je Hajduk gostovao kod OFK Beograda. Računica je bila jasna: Hajduk je zbog bolje gol-razlike bio gospodar svoje sudbine i pobjedom na Karaburmi bi stigao do treće uzastopne titule, bez obzira na ishod meča u Ljubljani.

olimpija_partizan_02.jpg - undefined

Foto: Tempo

No, Splićani su se mučili, gubili dobar dio utakmice, da bi Luka Peruzović 15-ak minuta prije kraja izjednačio za konačnih OFK Beograd – Hajduk 1:1. Za to vrijeme u Ljubljani su mreže mirovale i činilo se da će Hajduk osvojiti titulu.

I dok je na Karaburmi meč "regularno" završen, novosadski sudija Dušan Maksimović produžio je utakmicu Olimpija – Partizan. Gosti su očajnički krenuli u napad za gol i naslov i duboko u onome što danas zovemo "sudijskim vremenom" – u 93, 94. ili 95. minutu (ovisno od toga koja strana evocira uspomene) – desio se trenutak odluke.

Centarfor Partizana Nenad Bjeković je savladao golmana Olimpije Ljubišu Dalanovića za konačnih 0:1 i tako donio prvu titulu "Crno-belima" nakon punih 11 godina. Naravno, najdramatičnija završnica u historiji Prvenstava Jugoslavije izazvala je žučne polemike koje traju i 44 godine od utakmice u Ljubljani.

Hajduk je najavio žalbu UEFA-i, istupanje iz lige, nakon što je ranije slavni Tomislav Ivić, trener Splićana, rekao "bit ćemo prvaci ako nam dozvole". No, sve je prošlo po onoj "tresla se gora, rodio se miš", a ostao je mit o "regularnoj" (Partizan) i "ukradenoj" tituli (Hajduk).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije