Prijateljski spektakl pretvoren u huliganski užas

Radiosarajevo.ba
Prijateljski spektakl pretvoren u huliganski užas
/ Nermin Čolić / Radiosarajevo.ba

Utakmica između Željezničara i Hajduka koja je imala predznak 'prijateljska' i kojom je sarajevski klub trebao proslaviti 90 godina postojanja, odgođena je nakon sukoba navijača koji su se desili nešto više od pola sata prije početka susreta.

Do nereda je došlo u trenutku kada su domaći navijači, ušli na južnu tribinu stadiona Grbavica kako bi postavili koreografiju, gdje su ih zatekli navijači 'Torcide' koji su nešto ranije ušli na stadion. 'Torcidaši' su počeli skidati, cijepati i paliti zasteve i transparente Manijaka, nasrnuli su na nekoliko domaćih navijača, što je izazvalo revolt Manijaka koji su uzvratili na isti način.

Neredi su se nastavili ispred stadiona, a kulminirali na mostu na Socijalnom, gdje je povrijeđeno 11 osoba, među kojima je dvoje zadobilo teže povrede. Desilo se i nekoliko lakših povreda, a zapaljena su dva kombija i jedan autobus.

Navijač Hajduka u stabilnom stanju nakon operacije

Ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić kaže da je problem nastao zbog gostujućih navijača koji su dolazili samostalno, bez klupske koordinacije. A ovu informaciju potvrdio je za naš portal Almir Gredić, potpredsjednik FK Željezničar.

Prema Gredićevim riječima oko sat vremena prije početka utakmice pred stadion je došlo četiri autobusa sa navijačima, a samo jedan od njih stigao je iz Splita. Navijači iz Splita, koji su došli organizovano, nisu pravili nerede, stajali su po strani, a nerede su pravili 'putnici' iz preostala tri autobusa.

Irfan Nefić, portparol MUP-a KS je za dnevnik BHT1 rekao kako je više autobusa sa navijačima Hajduka iz Splita zaustavljeno na putu M17, tako da ostatak gostujućih navijača nikad nisu ni stigli do Sarajeva.  


Foto: Radiosarajevo.ba

Nakon što su se neredi na ulicama smirili, navijači Željezničara su pušteni na stadion u očekivanju početka nogometnog susreta, koji je prvobitno prolongiran za pola sata, ali je na kraju i otkazan, s obzirom da igrači gostujućeg tima nisu željeli izaći na teren.

Gredić je također izrazio žaljenje zbog nemilih događaja, koji su rođendan i duel dva velika nogometna kluba, pretvorili u huliganski okršaj, koji svakako nikome nije trebao.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije