Prijateljska utakmica Sierre Leone i Irana pod istragom zbog namještanja

Radiosarajevo.ba
Prijateljska utakmica Sierre Leone i Irana pod istragom zbog namještanja
/ Ilustracija, FOTO: FIFA
Prijateljska utakmica odigrana između Sierra Leone i Irana prošlog mjeseca mogla bi biti namještena, prenosi BBC.

Iran koji se plasirao na Svjetsko prvenstvo u Rusiju i igrat će u grupi sa Španijom, Portugalom i Marokom slavio je rezultatom 4:0 u Teheranu.

Predjsednica Fudbalskog saveza Sierra Leone Isha Johansen istaknula je kako je u Teheran otputovala druga ekipa ove reprezentacije i to bez njenog pristanka.

"Želim predložiti Odboru koji je zadužen za utvrđivanje da li su utakmice namještene da provjeri ko je i iz Fudbalskog saveza Sierra Leone dogovorio prijateljsku utakmicu s Iranom", rekla je Johansen.

Ona tvrdi kako je za utakmicu saznala tek nakon što se ekipa zaputila u Teheran i tvrdi kako su nepoznate frakcije iz nacionalnog saveza organizovale utakmicu umjesto nje. Ekipa koja je igrala u Teheranu sastavljena je od mladih igrača i u sastavu je tek bila nekolicina fudbalera iz prvog tima. Ona tvrdi kako su određena lica odgovorila na upit Fudbalskog saveza Irana i to bez odobrenja generalnog sekretara Saveza Christophera Kamare.

Fudbalski savez Irana je finansirao smještaj i put fudbalera Sierre Leone, a čelnici ovog Saveza istaknuli su kako bi otkazali utakmicu da su znali pozadinu priče, ali nakon dolaska ove reprezentacije u Teheran više nisu mogli mnogo toga učiniti, osim da odigraju utakmicu.

Predsjednik Fudbalskog saveza Irana Mehdi Taj pisao je Johansenovoj dva dana prije utakmice, a predsjednica Fudbalskog saveza Sierre Leone prihvatila je da se utakmica odigra zbog "buduće saradnje dva Saveza", ali se obratila FIFA-i u uputila krovnu kuću svjetskog fudbala o svim problemima vezanim za ovaj prijateljski duel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije