Priča gotova 20. jula: Putuj (klupska) Europo, nemoj čekati na nas

J. M.
Priča gotova 20. jula: Putuj (klupska) Europo, nemoj čekati na nas
Nepopravljivi optimisti mogli bi pronaći nešto pozitivno čak i u novom debaklu bh. klupskog fudbala – eliminaciji sva četiri predstavnika do 20. jula, kada ozbiljniji klubovi tek počinju pripreme za novu sezonu.

Iako to zvuči nevjerovatno, ali bh. klubovi napravili su napredak u odnosu na prošlu sezonu. Jeste da je europska odiseja za kvartet bh. klubova završena već 20. jula, ali prošle godine bilo je još gore: Nijedan od četiri predstavnika (Zrinjski, Radnik, Široki Brijeg, Sloboda) nije prošao dalje, svi su zapeli na prvoj prepreci.

Ovaj put su makar Široki Brijeg i Željezničar upisali prolaz u prvom pretkolu Europa lige – protiv kazahstanskog Ordabasyja i crnogorske Zete.

Šalu ili "šalu" na stranu, polako se navikavamo da bh. klupski fudbal završava europsku odiseju "tamo negdje oko 20. jula". August je posljednji dočekao Željezničar prije dvije godine kada je ispao od belgijskog Standarda u 3. pretkolu Europa lige.

Polako se navikavamo i da smo najgori ili među najgorima u regionu, doduše u rangu s crnogorskim klupskim fudbalom i debitantima s Kosova, države koju BiH nije zvanično priznala.

Makedonci su već daleko odmakli – Vardar je došao do trećeg pretkola Lige prvaka preko renomiranog Malmöa, dok se tetovska Škendija poigravala s Dacijom iz Kišinjeva (kluba koji je u Ligi Moldavije mnogo bolji od Zarije, kobne za FK Sarajevo).

Psi laju, europski karavani prolaze za bh. klubove. Ni smanjenje Premijer lige BiH na 12 klubova nije donijelo veći kvalitetni napredak što pokazuju europski rezultati.

Šta su uzroci debakla? Svima su poznati objektivni razlozi: Slaba infrastruktura, besparica, odlazak najboljih igrača, obaveza dovođenja i uigravanja novih fudbalera baš na europskim utakmicama na startu sezone...

Ali treba istaći i slab rad u klubovima, zanemarivanje mlađih kategorija, česte promjene trenera, upitnu regularnost takmičenja.

Nažalost, nerealno je očekivati velike promjene. Do narednog jula uživajmo u Premijer ligi BiH i poželimo sreću reprezentaciji u pokušaju da izbori plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Putuj (klupska) Europo, nemoj čekati na nas...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije