Preminuo Josip Katalinski, legenda Željezničara

Radiosarajevo.ba
Preminuo Josip Katalinski, legenda Željezničara
/ Foto: Radiosarajevo.ba


Legendarni nogometaš Željezničara Josip Katalinski Škija, preminuo je jutros u svom domu u Sarajevu.

Katalinski koji je rođen 2. maja 1948. godine u Sarajevu, umro je od teške i duge bolesti.

Godine 1975. dobio je Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva

Nogometnu karijeru počeo je u FK Igman na Ilidži. a u Željezničar je stigao 1964. godine. Škija je plavo-bijeli dres oblačio više od 550 puta i postigao preko 100 golova. Bio je član Željezničara koji je po prvi put postao prvak bivše Jugoslavije 1972. godine.

Tri godine kasnije odlazi u Nicu, gdje je 1978. godine okončao igračku karijeru.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 43 utakmice i postigao 10 golova

U Frankfurtu u utakmici protiv Španije 13.februara 1974. godine koja je bila 'majstorica' za odlazak na Svjetsko prvenstvo, Katalinsi je postigao poodak i tako odveo svoju zemlju na Mundijal koji se igrao u SR Njemačkoj.

Upravo mu je taj pogodak, kako je i sam govorio bio jedan od najdražih i najvažnijih u karijeri. Osim što su izborili nastup na SP-u, Katalinski se tako iskupio za autogol postignut u Grčkoj. Naime u susretu u Pireju Jugoslaviji je trebala pobjeda od trigola razlike za direktan plasman na SP, a pobjeda od dva gola razlike bi im osigurala maestoricu. Jugoslavija je vodila 2:0, a onda je Škija vratio loptu golmanu Mariću i smanjio prednost na 2:1. Susret je završen pobjedom Jugoslavije od 4:2.


Legenda kaže da Josip Katalinski nekoliko dana prije te utakmicenije mogao usnuti, a kad je zaspao pričao je da je sanjao kako opet postiže autogol. Silno se bojao greške, koja bi ga, sam je tvrdio, uništila za cijeli život

net.hr


Više puta biran je među najbolje sportiste Bosne i Hercegovine. Josip Katalinski nije samo legenda FK „Željezničar“ već i bosansko-hercegovačkog ali i jugoslovenskog fudbala.

U Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine obavljao je više funkcija, a bio je i koordinator reprezentacija BiH, te član Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo.

Ovaj grad i država su izgubili još jednu sportsku i ljudsku veličinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije