Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

1
Radiosarajevo.ba
Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije
Foto: Printscreen / Velibor Džarovski

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz Sjeverne Makedonije. Takozvani "kralj fudbala" umro je poslije kraće bolesti, a vijest je potvrdila i porodica.

Poznat kao kralj prijevara i namještanja u bivšoj Jugoslaviji, ostavio je dubok trag u nogometnom svijetu. Poznat po namještanju oko stotinjak nogometnih utakmica i zaradi bogatstva koje je kasnije izgubio, Džarovski je bio centralna figura u brojnim nečasnim radnjama.

Jedan od najpoznatijih događaja vezanih uz Džarovskog je utakmica Četvrte lige Makedonije između Leskoeca i Velgoštija, koja je završila nevjerojatnim rezultatom 134:0. Ovaj incident postao je simbol njegove karijere, koja je obilježena brojnim kontroverzama i sukobima.

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Unatoč tome što je dva puta bio privođen i uhićen, Džarovski je uspio izbjeći ozbiljne posljedice zahvaljujući političkim vezama. Ipak, nije sve prošlo bez rizika - Makedonac je dva puta bio na rubu gubitka života, posebno pamteći napade nakon utakmica protiv Slobode i Tuzle.

Džarovski je bio otvoren oko svojih aktivnosti, priznajući saradnju s Hrvatima i Srbima te ističući da je namještanje utakmica česta praksa u nogometnom svijetu. Njegove riječi osvjetljavaju tamnu stranu nogometne industrije, a njegova karijera ostaje upamćena kao jedna od najkontroverznijih u povijesti jugoslavenskog nogometa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije