Prekrasni 15. oktobar: Na današnji dan slavila je cijela BiH, hoće li ponovo?

Radiosarajevo.ba
Prekrasni 15. oktobar: Na današnji dan slavila je cijela BiH, hoće li ponovo?
Printscreen / Ibišević nas je 15. oktobra 2013. odveo na Mundijal u Brazil

Stigao je 15. oktobar 2019. godine. Šest godina prije, na današnji datum zlatnim slovima ispisan je u historiju nogometa Bosne i Hercegovine.

Dok čekamo večerašnji duel sa Grcima, protiv kojih bismo trebali ostvariti prvu historijsku pobjedu na gostovanju, 15. oktobra 2013. naša A reprezentacija pobijedila je Litvaniju u Kaunasu sa 1:0, te tako osigurala plasman na Mundijalu u Brazilu.

To je bio prvi i trenutno jedini plasman Zmajeva na neko veliko takmičenje.

Plasman na Europsko prvenstvo još čekamo, a dok Zmajeve očekuju još tri duela do kraja kvalifikacija prisjetimo se duela u Kaunasu.

Nakon pozitivnog raspleta u Žilini, gdje smo nakon preokreta slavili protiv Slovačke (2:1). golovima Ermina Bičakčića i Izeta Hajrovića, za kraj su nam trebale pobjede nad Lihtenštajnom i Litvanijom.

Sve je mirisalo na remi, iako su naši propustili nekolliko velikih prilika. Onda se ukazao Vedad Ibišević i postigao gol koji nas je odveo na Svjetsko prvenstvo. Igrala se 68. minuta.

Na ulicama svih gradova u BiH počelo je nezapamćeno slavlje, a Zmajeve je dočekao veliki broj navijača na slavlju ispred Vječne vatre u Sarajevu.

Ako se uspješno završi večerašnji duel, te dva novembarska sa Italijom i Lihtenštajnom, bio bi red da se sve to lijepo ponovi.

Dok čekamo rasplet, uživajte u golu Ibiševića, najavom je 15. oktobar zlatnim slovima upisan u historiji nogometa i bh. sporta. Još da večeras pobijedimo...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije