Predstavljamo: Poljake, Grke, Ruse i Čehe

Radiosarajevo.ba
Predstavljamo: Poljake, Grke, Ruse i Čehe


U petak počinje 14. Evropsko prvenstvo koje će se od 8. juna do 1. jula igrati u Poljskoj i Ukrajini.

Od ranije se znalo da će u grupi A biti domaćin Poljska, dok je drugi domaćin Ukrajina smještena u grupu D kako bi obje selekcije mogle svoje utakmice igrati u svojim državama.

Utakmice grupe A tako će se igrati u Poljskoj ito na stadionima u Varšavi i Wrocławu.




Poljska
nacionalna selekcija igrala je dva puta polufinale svjetskih prvenstava, ali nastup na EURO 2012 će im biti tek drugi na evropskim prvenstvima. Do sada su se jedini put  pojavili na Evropskom prvenstvu 2008. godine u Austriji i Švicarskoj gdje su osvojili samo jedan bod.

Poljaci su daleko od one sjajne generacije iz 70-ih i 80-ih godina, ali i ovi mladi momci imaju svoje adute. Voljom žrijeba Poljacima su dodijeljeni, uslovno rečeno, nešto lakši protivnici (Grčka, Češka i Rusija) te bi uz malo sreće i veliku podršku domaćih navijača mogli izboriti drugi krug.

Zvijezda tima je čuvar mreže Wojciech Szczesny koji već drugu godinu uzastopno brani boje londonskog Arsenala. Iako je jedan od najmlađih igrača u timu iza sebe ima, možda i najviše utakmica na najvišoj razini u odnosu na saigrače.

Sa klupe ih predvodi iskusni Franciszek Smuda, koji iza sebe ima trideset godina trenerskog posla.

Smuda je odlučio pozvati sljedeće igrače:
Golmani: Wojciech Szczęsny, Grzegorz Sandomierski, Przemysław Tytoń,
Odbrana
: Sebastian Boenisch, Grzegorz Wojtkowiak, Marcin Kamiński, Marcin Wasilewski, Jakub Wawrzyniak, Damien Perquis, Łukasz Piszczek
Sredina:
Dariusz Dudka, Adam Matuszczyk, Eugen Polanski, Maciej Rybus, Ludovic Obraniak, Rafał Murawski    , Jakub Błaszczykowski, Adrian Mierzejewski, Rafał Wolski
Napad
: Robert Lewandowski, Artur Sobiech, Kamil Grosicki. Paweł Brożek

Prvu utakmicu Poljaci su odigrali 18. decembra 1921. godine kada su poraženi od Mađarske 1:0.




Grčka
je četvrti put učesnik evropskih prvenstava, ali unatoč tome u svojim vitrinama ima zlatnu medalju sa EP 2004. godine u Portugalu. Osim te fantastične godine za grčki nogomet, sva ostala učešća na velikim takmičenjima završavala su u grupnoj fazi.

Ta slavna ekipa iz 2004. godine zasigurno je, igrački, najslabija selekcija koja se ikada popela na evropski tron. Iako su igrači koji danas nose dres Grčke pojedinačno slabiji od one slavne generacije iz 2004. godine, Grke ipak, ne treba otpisati. 

Kroz kvalifikacije su se probili bez ijednog poraza. Grke 'krasi' dobra odbrana, a taktika im je već godinama da sačuvaju vlastitu mrežu. Tako su i uspjeli osvojiti evropsko prvenstvo prije osam godina.

Zvijezda tima je iskusni Georgios Karagounis. Riječ je o veznjaku koji je svojevremeno branio boje Intera i Benfice, ali je najbolje partije pružao u dresu Panathinaikosa.

Helene će sa klupe predvoditi Portugalac Fernando Santos, trener koji se pokazao u grčkom prvenstvu predvodeći PAOK i AEK.

Santos je u Poljsku i Ukrajinu odlučio pozvati sljedeće igrače:
Golmani: Kostas Chalkias, Alexandros Tzorvas, Michalis Sifakis
Odbrana: Giannis Maniatis, Giorgos Tzavellas, Stelios Malezas,Kyriakos Papadopoulos, Avraam Papadopoulos, Vassilis Torossidis, Sokratis Papastathopoulos, José Holebas
Sredina: Grigoris Makos, Nikos Liberopoulos, Giorgos Karagounis, Giorgos Fotakis, Sotiris Ninis, Kostas Katsouranis, Kostas Fortounis, Giannis Fetfatzidis
Napad: Giorgos Samaras, Kostas Mitroglou, Dimitris Salpingidis, Fanis Gekas

Prvu internacionalnu utakmicu Grci su odigrali 7. aprila 1929. godine protiv Italije koja je slavila sa 4:1.




Rusija
je pobjednik prvog Evropskog prvenstva 1960. godine. Osim zlata iz Francuske, u vitrinama imaju tri srebra. Svoj jubilarni deseti nastup na EP izborili su kao najbolja ekipa grupe B sa samo jednim porazom, ito od Slovačke.

Zvijezda tima je Andrej Aršavin koji je brilirao na Evropskom prvenstvu 2008. godine kada su Rusi igrali polufinale kada su ih izbacili Španci, koji su kasnije i osvojili prvenstvo. Aršavina odlikuju odlične individualne vještine, koje baš i nije ispoljio u Arsenalu, te je posljednjih šest mjeseci proveo na posudbi u Zenitu.

Ruse sa klupe predvodi holandski stručnjak Dick Advocaat. Ovaj trofejni trener iza sebe ima osvojene titule ruske, holandske i škotske lige, te osvojenu Ligu Evrope sa Zenitom.

Advocaat je odlučio pozvati sljedeća 23 igrača:
Golmani: Igor Akinfeev, Anton Shunin, Vyacheslav Malafeev
Odbrana: Aleksandr Anyukov, Roman Sharonov, Sergei Ignashevich, Yuri Zhirkov, Aleksei Berezutski, Vladimir Granat, Kirill Nababkin
Sredina: Roman Shirokov, Igor Denisov, Konstantin Zyryanov, Marat Izmailov
Dmitri Kombarov, Alan Dzagoev, Aleksandr Kokorin, Denis Glushakov, Igor Semshov
Napad: Andrey Arshavin, Aleksandr Kerzhakov, Roman Pavlyuchenko, Pavel Pogrebnyak

Rusi su svoj prvi međunarodni meč odigrali protiv Finske koja je slavila sa 2:1.




Češka
je po peti put izborila nastup na smotri najboljih evropskih ekipa. Iza sebe imaju drugo i treće mjesto sa takmičenja Starog kontinenta.

U kvalifikacijama su izborili drugo mjesto, te su kartu za EURO tražili kroz kvalifikacije gdje su igrali protiv Crne Gore. Slavili su Česi ukupnim rezultatom 3:0.

Kako je riječ o jednoj od najujednačenijih grupa ovogodišnjeg EP-a, Česi bi, uz veliku podršku navijača, u koju ne sumnjamo, mogli iznenaditi i izboriti plasman među osam najboljih ekipa.

Zvijezda tima je Petr Čech, čuvar mreže Chelsea i jedan od najboljih svjetskih golmana u posljednjih desetak godina. Čech je jedan od najzaslužnijih što je londonski klub postao prvak Evrope.

Selektor je Michal Bilek koji je kormilo preuzeo nakon što je postalo jasno da Česi neće izboriti SP 2010. godine. U karijeri je vodio isključivo češke ekipe. U susjednu Poljsku  odlučio je povesti sljedeće igrače:
Golmani:
Petr Čech, Jan Laštuvka, Jaroslav Drobný
Odbrana: Theodor Gebre Selassie, Michal Kadlec, Marek Suchý, Roman Hubník, Tomáš Sivok, David Limberský
Sredina: Tomáš Rosický, Milan Petržela, František Rajtoral, Jaroslav Plašil, Václav Pilař, Tomáš Hübschman , Daniel Kolář, Petr Jiráček, Vladimír Darida
Napad: Tomáš Necid, Jan Rezek, Milan Baroš, Tomáš Pekhart, David Lafata

Česi su svoj prvi, samostalni nastup imali protiv Turske 1994. godine kada su slavili sa 4:1.

Raspored utakmica na Evropskom prvenstvu grupa A
8. juna:
18.00 Varšava: Poljska - Grčka
20.45 Vroclav: Rusija - Češka
12. junija:
18.00 Vroclav: Grčka - Češka
20.45 Varšava: Poljska - Rusija
16.juna:
20.45 Varšava: Grčka - Rusija
20.45 Vroclav: Češka - Poljska

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije