Predstavljamo: Holandija, Danska, Njemačka i Portugal

Radiosarajevo.ba
Predstavljamo: Holandija, Danska, Njemačka i Portugal


Nakon što smo u ponedjeljak predstavili grupu A Evropskog nogometnog prvenstva koje se od 8. juna do 1. jula održava u Poljskoj i Ukrajini, danas ćemo predstaviti reprezentacije koje će igrati u grupi B.

Utakmice grupe B igrat u ukrajinskim gradovima se u Kharkiv i Lviv.

Holandija


Nogometaši Holandije bili su prvaci Evrope 1988. godine kada su u finalu igranom u Njemačkoj savladali selekciju Svojetskog Saveza golom Marca van Bastena. Osim toga Lale imaju još četiri polufinala.

Holanđani su se prošetali kvalifikacijama dopustivši sebi samo jedan poraz ito u posljednjem kolu kod Švedske. Postigli su ukupno 37 golova, što ih čini najefikasnijom reprezentacijom kvalifikacija.

Po mnogima, uz Španiju, Holanđani su glavni favoriti za osvajanje Eura.

Zvijezda tima je Arsenalov Robin van Persie koji je ove sezone jedan od najboljih igrača na ostrvu. Nogometaš je kojeg krasi odlična tehnika i precizan udarac.

Sa klupe ih predvodi Bert van Marwijk koji iza sebe ima velike uspjehe sa Feyenoordom. U Poljsku i Ukrajinu odlučio je povesti:

Golmani: Maarten Stekelenburg, Michel Vorm, Tim Krul
Odbrana: Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen, Wilfred Bouma, Ron Vlaar, Jetro Willems, Khalid Boulahrouz
Sredina: Mark van Bommel, Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Arjen Robben, Stijn Schaars, Kevin Strootman, Rafael van der Vaart
Napad: Dirk Kuyt, Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie, Luuk de Jong, Luciano Narsingh, Ibrahim Afellay

Danska


Nogometna reprezentacija Danske  najveći uspjeh na evropskoj sceni, ostvarila je 1992. godine kada je u Švedskoj nastupila nakon UN ovih sankcija i izbacivanja reprezentacije Jugoslavije sa takmičenja. Danci su na kraju osvojili prvenstvo.

Ove godine, po mnogima, Danci imaju najmanje šanse za osvajanje prvenstva.

Zvijezda tima, možemo reći u usponu je Christian Eriksen. Mnogi ga smatraju najvećim talentom danskog nogometa od Michaela Laudrupaikona. Ostaje da se vidi koliko mladi veznjak Ajaxa može ponuditi na Evropskom prvenstvu.

Na klupi sjedi Morten Olsen, najdugovječniji selektor od svih na ovogodišnjem EP-u. Olsen vć dvanaest godina vodi dansku reprezentaciju. Sa Dancima je bio u osmini finala Svjetskog prvenstva 2002., kao i četvrtfinalu Eura 2004.

Na EURO je odlučio povesti:
Golmani: Stephan Andersen, Anders Lindegaard, Kasper Schmeichel
Odbrana: Simon Kjær, Daniel Agger, Simon Poulsen, Lars Jacobsen, Andreas Bjelland, Jores Okore, Daniel Wass
Sredina: Christian Poulsen, William Kvist, Christian Eriksen,Lasse Schøne, Michael Silberbauer, Jakob Poulsen, Thomas Kahlenberg, Niki Zimling
Napad
: Michael Krohn-Dehli, Dennis Rommedahl, Nicklas Bendtner, Nicklas Pedersen, Tobias Mikkelsen

Njemačka


Reprezentacija Njemačke je selekcija koja je najviše, čak tri puta, osvajala naslov najbolje evropske reprezentacije, a još su tri puta igrali u polufinalu.

I ove godine Nijemci važi za jedne od najozbiljnijih kandidata za osvajanje trofeja. U kvalifikacijama su osvarili svih deset pobjeda uz 34 postignuta gola.

Zvijezda tima je Bayernov napadač Mario Gomez. Dvadesetsedmogodišnji Gomez statistički je jedan od najkorisnijih igrača u Evropi, te drugi strijelac njemačkog prvenstva sa 26 golova.

Joachim Löw je selektor Njemačke. U posljednje je četiri godine bio evropski viceprvak te 3. na svijetu, a na klupi bi ga rado vidjeli mnogi evropski timovi.

Golmani: Manuel Neuer, Tim Wiese, Ron-Robert Zieler
Odbrana: Marcel Schmelzer, Benedikt Höwedes, Mats Hummels, Holger Badstuber, Philipp Lahm, Per Mertesacker, Jérôme Boateng
Sredina: İlkay Gündoğan, Sami Khedira, Bastian Schweinsteiger, Mesut Özil, André Schürrle, Thomas Müller, Lars Bender, Toni Kroos, Mario Götze, Marco Reus
Napad: Lukas Podolski, Miroslav Klose, Mario Gomez.

Portugal


Nogometna reprezentacija Portugala nikada nije bila prvak Evrope. Najbliži tom cilju bili su 2004. godine kada su kao domaćini u finalu poraženi od Grčke. Četiri godine ranije ispali su u polufinalu, a isto im se dogodilo i 1984. godine u Francuskoj.

Učešće na EP izborili su tek nakon baraža gdje su izbacili Bosnu i Hercegovinu.

Zvijezda tima je Realov Cristiano Ronaldo. Riječ je o jednom od najboljih igrača na svijetu i najbolji strijelac španskog prvenstva.

Sa klupe ih predvodiPaulo Bento Najmlađi trener ovogodišnjeg Evropskog prvenstva. Napravio je neke rotacije u ekipi što je urodilo plodom. U Poljsku i Ukrajinu odlučio je povesti sljedeće igrače:

Golmani: Eduardo, Rui Patrício, Beto
Odbrana: Bruno Alves, Pepe, Fábio Coentrão, Ricardo Costa, Rolando, Miguel Lopes, João Pereira
Sredina:
Miguel Veloso, Custódio, João Moutinho, Ricardo Quaresma, Rúben Micael, Raul Meireles, Nani, Hugo Viana
Napad:
Cristiano Ronaldo, Hugo Almeida, Nélson Oliveira, Silvestre Varela, Hélder Postiga

B-grupa:
9. juna:
18.00 Harkov: Holandija - Danska
20.45 Lvov: Njemačka - Portugal
13. juna:
18.00 Lvov: Danska - Portugal
20.45 Harkov: Holandija - Njemačka  
17. juna:
20.45 Harkov: Portugal - Holandija
20.45 Lvov: Danska - Njemačka 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije