Povrede ometaju Francusku uoči kvalifikacionih mečeva

Radiosarajevo.ba
Povrede ometaju Francusku uoči kvalifikacionih mečeva


Nogometna reprezentacija Francuske, protivnik Zmajeva 11. oktobra u Parizu, u velikim je problemima pred susret s Albanijom (petak, 7. okotbar)...

Selektor reprezentacije, Laurent Blanc, muku muči sa povredama koje su ga zadesile pred dvije posljednje, ujedno i ključne utakmice u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012.

Napadač Karim Benzema, Franck Ribery, Bacary Sagna, sve su to igrači bez kojih Francuzi nastupaju u petak, a zbog kojih je Blancponovo morao mijenjati ekipu (pozvavši igrače poput Djibril Cissea i Bafetimbija Gomisa) iako je proveo više od godinu dana na ponovnu izgradnju tima nakon debakla na Svjetskom prvenstvu.

- Sve se može uzeti u obzir, ali mi moramo zadržati naš oblik i ravnotežu u igri. Posjed lopte će biti ključni faktor, a naš cilj je pobjeda u oba meča (protiv Albanije u petak i protiv naših Zmajeva četiri dana kasnije, op.a.). - kaže Blanc.

Francuska je vodeća u grupi D sa 17 poena, samo jednim više od naše nogometne reprezentacije koja zauzima drugu poziciju.

Ako slave protiv Albanije na Stade de Franceu, "trikolorima" će biti dovoljan i bod iz meča protiv BiH za direktan plasman na Euro. Naravno, uz puni plijen Zmajeva u Zenici, na meču između BiH i Luksemburga. U suprotnom, Francuskoj bi bila dovoljna samo pobjeda protiv Albanije.

Francuski selektor problema sa povredama ima i u odbrani i u napadu. Braniči Mathieu Debuchy i Jeremy Mathieu pozvani su kao zamjene u odbrani te bi mogli odigrati svoj međunarodni debi za "trikolore".

Najveći gubitak za reprezentaciju su svakako Benzema i Ribery, koji su odlično počeli sezone u svojim klubovima (Real i Bayern). Upravo Benzema bio je ključna figura "nove Francuske" u eri Laurenta Blanca. Postigao je presudne pogotke u kvalifikacijama protiv Albanije i BiH u gostima te na domaćem terenu protiv Luksemburga. Također je bio strijelac u prijateljskim mečevima protiv Engleske i Brazila.


Laurent Blanc (Fotoservis)

"Karim je za nas vrlo važan igrač, on je naš broj 1. Volio bih ga imati na raspolaganju", kaže Blanc.

Povrede Benzeme i Gameira otvorile su vrata francuske reprezentacije za Cissea i Gomisa koji imaju priliku spasiti svoje internacionalne karijere.

30-godišnji Cisse nije nastupao za Francusku još od poraza od Južne Afrike (2:1) u junu prošle godine na Svjetkom prvenstvu, dok Gomis nije nastupao već dvije godine, a obojica sada imaju priliku da se dokažu u vrlo važnom meču i odvedu Francusku na Euro.

"Ako sam pozvan, to znači da mogu pomoći ekipi. Ako mogu zauzeti nečiju poziciju, onda ću to i uraditi. Borit ću se", kaže Cisse, saigrač našeg Senada Lulića u Laziju, koji je za Francusku odigrao 40 utakmica i postigao osam golova.

Nakon što je postigao dva gola u svom internacionalnom debiju, izgledalo je kako će Gomisova karijera procvjetati. No, golova nije bilo u klubu (Lyon) gdje je bio u paru s Lisandrom Lopezom. Napokon ga je krenulo kada se Lopez povrijedio.

"Benzema je bio u odličnoj formi ove sezone, ali ja ne osjećam pritisak. Ja sam spreman, ako sam bio pozvan znači da imam kvalitet", kaže Gomis.

Albanija je u grupi D slavila samo dva puta od osam utakmica, te upisala dva remija.

"Albanija će doći u Pariz s ciljem da ostvari dobar rezultat. Očekujem da će se braniti, te tražiti svoje šanse iz kontri", završio je Gomis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije