Portugal kroz kvalifikacije

Radiosarajevo.ba
Portugal kroz kvalifikacije


Podsjetimo se igara Portugala u kvalifikacijama o čemu smo pisali 13. oktobra 2011, odmah nakon što je Bosna i Hercegovina saznala da će u baražu ponovo igrati protiv reprezentacije sa Apeninskog poluostrva.

Voljom žrijeba u Krakovu odlučeno je da će nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u baražu za odlazak na evropsko prvenstvo igrati, vjerovatno najtežeg protivnika, selekciju Portugala.

Ruku na srce, Bosna i Hercegovina je imala negativan skor sa svim selekcijama koje je mogla dobiti u baražu, osim sa Irskom sa kojom nikada nismo igrali.

Portugal kroz kvalifikacije

Portugalci su bili u grupi H koja je brojala pet timova,  a slavili su u pet susreta. Poraženi su na gostovanjima od Norveške (1:0) i Danske (2:1), a jedini remi bio je protiv Kipra 4:4 ito na domaćem terenu. Postigli su ukupno 21 pogodak, ali su primili 12.

Portugalci su na prvenstvima Evrope dva puta ispadali u polufinalu, 2004. godine bili su drugi. Uz to imaju pet nastupa na svjetskim prvenstvima.

Cristiano Ronaldo najbolji je strijelac Portugala u kvalifikacijama sa pet pogodaka, dok je Nani dodao četiri, a Postiga postigao tri gola. Nani ima četiri asistencije, dok je Ronaldo tri puta asistirao za pogodak.

Sve susrete kvalifiakcija odigrali su jedino Meireles i Nani.

Portugalci su tokom kvalifikacija igrali dosta disciplinovano i dobili su svega osam žutih kartona uz 94 počinjena prekršaja. Recimo i to da je Bosna i Hercegovina, koja je u kvalifikacijama odigrala i dva susreta više, dobila 20 žutih kartona.

Ukupno su šutirali na gol 65 puta, a 22 puta su se njihovi igrači našli u nedozvoljenim pozicijama. Poređenja radi, sam Edin Džeko bio je u ofsajdu devetnaest puta (BiH ukupno 46).

Treba naglasiti da su Portugalci izgubili odlučujući meč za prvo mjesto u skupini kojim su prekinuli niz od pet uzastopnih pobjeda, od čega su tri u kvalifikacijama, a dvije prijateljski mečevi.

Baraž za Svjetsko prvenstvo 2010. godine

'Rane' od baraža za Svjetsko prvenstvo 2010. godine još su svježe, a tada su Portugalci u oba susreta ostvarili pobjede.

Podsjetimo, Portugalci su protiv Zmajeva slavili u oba susreta. Oba puta rezultat je bio 1:0. Unatoč tome Bosna i Hercegovina je pokazala da se može nositi sa njima, a naručito su to izabranici Miroslava Ćire Blaževića pokazali u prvom meču u Lisabonu koji je tada, podsjetimo odlučio Alvesov pogodak nakon nešto više od pola sata igre.

Bosna i Hercegovina je u Zenici pružila je nešto lošiju partiju nego u Lisabonu, ali su Zmajevi bili oslabljeni. Treba biti objektivan i reči da ni Portugalci tada nisu imali najjači sastav. Falio im je jedan od najboljih igrača na svijetu - Ronaldo.

Na Bilinom Polju je, podsjetimo, jedini pogodak postigao Raul Meireles u 56. minuti, iako su izabranici Carlos Queiróza.

Nakon što su prošli baraž Portugalci su 'upali' u grupu G sa Braziolm, Obalom Slonovače i Sjevernom Korejom, a kao drugoplasirana ekipa grupe prošli su u osminu finala gdje su ih izbacili Španci koji će kasnije i osvojiti Mundijal.

Za razliku od baraža za SP 2010. Bosna i Hercegovina će prvi susret igrati kao domaćin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije