Poljaci konačno slavili na Evropskom prvenstvu, Milik srušio Sjevernu Irsku

Radiosarajevo.ba
Poljaci konačno slavili na Evropskom prvenstvu, Milik srušio Sjevernu Irsku
EPA / Arkadiusz Milik
Fudbalska reprezentacija Poljske danas je u Nici odmjerila snage s reprezentacijom Sjeverne Irske. Poljska je slavila s minimalnih 1:0, a jedini pogodak postigao je Arkadiusz Milik.

Utakmicu su bolje otvorili Poljaci. Maczynski i Blaszczykowski su pokušali ugroziti Michaela McGoverna u petoj minuti, ali je uspješnija bila odbrana Sjeverne Irske. Prvu ozbiljniju priliku imao je Milik. Uhvatio je fudbaler Ajaxa jedan centaršut u šesnaestercu, ali nije bio precizan.

Poljaci ponovo prijete u 22. minuti susreta. Šutirao je Piszczek, ali je odbrana Sjeverne Irske opet na mjestu. U 29. minuti susreta Milik je šutirao s nekih 20-ak metara, ali je njegov udarac zaustavio golman Sjeverne Irske. Samo dvije minute kasnije nova prilika za Poljake. Opet je zaprijetio Milik, ali je još jednom uspješniji je bio McGovern.

U 37. minuti opet prijete Poljaci. Ovaj put šutirao je fudbaler Cracovije, Bartosz Kapustka, ali nije bio precizan. Dvije minute kasnije opet je isti igrač u prilici. Nakon gužve u šesnaestercu lopta je došla do Kapustke, ali njegov volej fantastično brani McGovern. Poljska je bila mnogo opasniji protivnik u prvom poluvremenu, ali je golman škotskog Hamiltona, Michael McGovern bio nesavladiv.

Otpor Sjeverne Irske, Poljska je slomila u 51. minuti susreta. Blaszczykowski je prošao po desnoj strani, pronašao Arkadiusza Milika u šesnaestercu, koji šutira u donji lijevi ugao golmana Sjeverne Irske i donosi prednost Poljacima. Novu odličnu priliku Poljaci su imali u 68. minuti susreta. Blaszczykowski je šutirao, ali nije bio precizan, pa je lopta otišla pored stative gola McGoverna.

Poljska ponovo prijeti u 75. minuti susreta. Šutirao je Maczynski, nakon asistencije, danas odličnog Blaszczykowskog, ali nije bio precizan. Pet minuta kasnije nova prilika za Poljake. Šutirao je Grosicki, ali je odbrana Sjeverne Irske izblokirala. Nakon kornera nova gužva pred golom McGoverna, pokušao je i Milik, ali nije bilo promjene. 

Krychowiak je zaprijetio u 87. minuti susreta. Šutirao je s nekih 20-ak metara od gola Sjeverne Irske, ali nije bio precizan. Do kraja susreta rezultat se nije mijenjao, a Poljska je tako upisala prvi trijumf na smotri najboljih reprezentacija Evrope. Ovo im je treći nastup, a prvu pobjedu ostvarili su tek u sedmom susretu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije