Pogledajte kako je prije 30 godina Predrag Pašić rješavao pitanje prvaka Bundeslige (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je prije 30 godina Predrag Pašić rješavao pitanje prvaka Bundeslige (VIDEO)

Među ljubiteljima fudbala njemačka Bundesliga uživa status jednog od najpopularnijih takmičenja, makar posljednjih sezona protiče u apsolutnoj dominaciji Bayerna. 

Prije 30 godina, u jednoj od najneizvjesnijih završnica Bundeslige, Bayern je osvojio titulu nakon mrtve trke sa Werderom. Ono što je zanimljivo za završnicu te sezone je činjenica da je veliki doprinos slavlju Bayerna dao Predrag Pašić, bivši kapiten FK Sarajevo. 

Sredinom jesenje polusezone 1985. popularni Paja preselio je sa Koševa u redove VfB Stuttgarta. 

Nakon početnog perioda adaptacije, Pašić je zaigrao odlično, poput cijelog tima Stuttgarta, no izlazak na europsku scenu zavisio je od posljednje dvije utakmice sezone. 

U posljednjem kolu Bundeslige Stuttgart je dočekao Werder 26. aprila 1986. godine, a sedam dana kasnije na programu je bilo finale Kupa Njemačke u kojem je "švabama" protivnik bio Bayern.

Uoči posljednjeg kola vodeći Werder je imao dva boda više i slabiju gol-razliku od Bayerna pa je ekipi iz Bremena za titulu bio neophodan bod u Stuttgartu. 

Međutim, Stuttgart je bio itekako motiviran da "pokloni" titulu Bayernu jer bi, u tom slučaju, bez obzira na ishod finala Kupa, imao osiguran izlazak u Europu kroz Kup pobjednika kupova.

Na tadašnjem Neckar stadionu u Stuttgartu, u izvanrednoj atmosferi pred 62.000 gledalaca, domaći tim poveo je sredinom prvog poluvremena golom Karla Allgöwera kome je sjajno asistirao Predrag Pašić. 

Početkom drugog poluvremena Allgöwer je još jednom zatresao mrežu Werdera za 2:0, da bi potom sjajne šanse da nokautiraju protivnika propustili Jürgen Klinsmann i Pašić čiji je udarac zaustavila stativa. Kazna za promašaje stigla je 10-ak minuta prije kraja kada je Manfred Burgsmüller smanjio na 2:1. 

Odbrana domaćih pod komandom Karlheinz Förstera i Guida Buchwalda izdržala je sve napade Werdera do kraja utakmice pa se tog 26. aprila 1986. godine na Olimpijskom stadionu u Münchenu slavila deveta titula Bayerna, a u Stuttgartu izlazak VfB-a u Europu. 

Sedam dana kasnije, u finalu Kupa, pred 76.000 gledalaca na Olimpijskom stadionu u Berlinu, Bayern je pobijedio Pašićev Stuttgart 5:2 i tako osvojio duplu krunu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije