Počele deportacije huligana u Francuskoj

Anadolija
 Počele deportacije huligana u Francuskoj
Francuske vlasti uhapsile su više od 320 osoba od početka Evropskog prvenstva u fudbalu zbog nasilja, krađe i oštećenja imovine, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

U saopštenju francuskog ministarstva se navodi da su od petka uhapšene 323 osobe, od kojih se 196 još uvijek nalazi u policijskom pritvoru. Osmero navijača je osuđeno na zatvorske kazne, a više od 20 ih je deportovano.

Najmanje 36 osoba uhapšeno je u srijedu u Lilleu nakon sukoba francuske policije i navijača na EURO 2016. Francuska policija saopštila je da su se hapšenja dogodila tokom cijele srijede, dodajući da je 16 ljudi zbog povreda prevezeno u bolnicu.

Hiljade pristalica Engleske i Velsa boravile su u Lilleu pred današnju utakmicu svojih reprezentacija u obližnjem gradiću Lensu. Problem je bio što su u srijedu u Lilleu igrali Rusija i Slovačka, pa su u gradu bile i njihove pristalice. Srećom do bliskog susreta navijača ovih reprezentacija nije došlo, ali su se zato engleski huligani sukobili sa policijom. U Lensu su danas zatvorene škole a zabranjena je i prodaja alkohola.

Istovremeno, 20 ruskih navijača, među kojima i predsjednik desničarskog ruskog udruženja navijača Alexandar Šprygin, će danas biti deportovani, saopštio je tužilac u Marseilleu. Nakon navijačkih nereda i nasilja na ulicama Marseille i Nice tokom vikenda, francuski zvaničnici saopćili su kako se protiv ruskih navijača trebaju poduzeti posebne mjere.

Premijer Francuske Manuel Valls izjavio je da "oni koji su sudjelovali u nasilju nemaju pravo ostati na teritoriji Francuske".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije