Pobjede bh. klubova: Plemići pokorili Skoplje, sjajni Radnik nadigrao Spartak

Radiosarajevo.ba
Pobjede bh. klubova: Plemići pokorili Skoplje, sjajni Radnik nadigrao Spartak
Foto: Mondo.ba / Radnik - Spartak

Dva bosanskohercegovačka kluba Zrinjski iz Mostara i Radnik iz Bijeljine završili su večeras pobjedama prve utakmice prvog pretkola Evropske lige.

Radnik je sa 2:0 na Gradskom stadionu u Banjoj Luci savladao Spartak iz Trnave i napravio je veliki korak ka narednoj rundi takmičenja.

Prvo poluvirjeme nije obilovalo šansama, a prvo uzbuđenje vidjeli smo u 5. minuti. Đurić je sjajno proigrao Zukića koji je šutirao iz prve, ali golman gostiju Rusov dobro je odbranio.

Nakon toga Spartak je imao nešto više od igre, ali bez pravih prlika. Poslije pola sata i Radnik je zaigrao ofanzivnije, a taj period krunisali su eurogolom Nedima Mekića u 34. minuti.

Veznjak Bijeljinaca je šutirao sa 20-ak metara “suhim listom” i majstorski je pogodio mrežu Slovaka za 1:0 i veliko slavlje na klupi Radnika. Do isteka prvog dijela ekipa Mladena Žižovića je kontrolisala stanje na terenu i na odmor je otišla minimalnim vodstvom.

Radnik je na otvaranju drugog poluvremena udvostručio prednost. Nakon lijepe akcije po lijevoj strani, Maksimović je dodao loptu do Đurića, a iskusni veznjak Radnika je majstorskim udarcem povisio na 2:0.

Tri minute kasnije Lovat je sa 30 metara silovito šutirao, ali Kozić se nije dao prevariti. Spartak je nakon toga imao loptu u svojim nogama, ali bili su potpuno bezidejni i tek su sporadnično prijetili.

Bijeljinci su čekali prilike iz brzih kontri, a iz jedne takve u 75. minuti mogli su i do trećeg gola. Mekić je izbacio Đurića koji je bio sam ispred Rusova, ali golman Spartaka je odlično reagovao i spasio je svoju ekipu potpopa.

Radnik je do kraja pametnom i taktički sjajnom igrom uspio da sačuva kapitalnih 2:0, pa će u revanšu za sedam dana imati veliku šansu da prođe dalje i napravi još jedan historijski uspjeh, piše Scsport.

Zrinjski je u Skoplju na stadionu Toše Proeski ostvario ubjedljivu pobjedu protiv Akademije Pandev u prvoj utakmici prvog pretkola Evropske lige.

Već u drugoj minuti viđena je velika šansa za Zrinjski, ali je Mandić iz dobre situacije šutirao ravno u golmana domaćih. Dvije minute poslije opasno je bilo i pred golom Zrinjskog, ali nakon centaršuta nije bilo nikoga u petercu mostarskog kluba.

Zrinjski je izveo dobru akciju nakon koje je Govedarica šutirao pored gola. Gosti su došli u prednost u 12. minuti, a nakon odličnog centaršuta Kadušića, glavom je pogodio Hadžić. Poslije dobre kontre u 28. minuti Mandić je izašao sam na golmana Akademije Pandev i pogodio za 0:2.

Minutu prije kraja Akademija Pandev imala je dobru šansu, ali je Milovanovikj šutirao glavom pored gola. Drugi dio utakmice počeo je udarcem Mandića, koji je otišao daleko od okvira gola. Govedarica se u 55. minuti oslobodio svojih čuvara i sjajno plasirao loptu za visokih 0:3.

Pandev je u 62. minuti šutirao preko gola iz slobodnog udarca, a daleko od okvira otišao je i šut Dorieva tri minute poslije. Kostov je pokušao u 71. minuti, ali bez opasnosti za Zrinjski. Šest minuta poslije opasan udarac Ilieva otišao je malo preko gola.

Lendrić je u 80. minuti pokušao iznenaditi golmana domaćih iz veće udaljenosti, no lopta je otišla van okvira gola. U 85. minuti Doriev pogodio prečku. Do kraja nije bilo većih uzbuđenja, tako da se rezultat nije mijenjao. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije