Platiniju se ne sviđa okupljanje Galaktioksa

Radiosarajevo.ba
Platiniju se ne sviđa okupljanje Galaktioksa

Francuz Michel Platini, predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) oglasio se povodom novog transfera koji je obavio novi-stari predsjednik Real Madrida Florentino Perez.

Za 94 miliona eura na putu iz Manchester Uniteda prema Real Madridu je službeno najbolji svjetski nogometaš, Portugalac Cristiano Ronaldo, a sve se to događa samo nekoliko dana nakon što je Real za 67,2 miliona eura iz Milana u Santiago Bernabeu doveo Brazilca Kaku.

"Moram reći da nisam zadovoljan takvim transferima. Sve se to obavlja u godini kada se žestoko borimo protiv takvih skupih prijelaza. Želimo izjednačiti nogometnu klupsku Evropu, ali ovi transferi upravo rade razdor među klubovima i dijele ih na dvije strane", rekao je Platini.

"Čudno mi je da se sve ovo događa u trenucima kada su mnogi, da ne kažem svi klubovi, u velikim financijskim problemima. Ekonomska kriza je debelo zabrazdila i u sport, a s druge strane gledamo kako se ostvaruju milionski poslovi. I to od strane istog kluba. I dalje ću se boriti protiv ovakvih megalomanskih ideja", dodao je prvi čovjek evropskog nogometa.

Prva četiri najveća transfera u istroiji nogometa djelo su Reala iz Madrida. Trenutno najskuplji je portugalac Cristiano Ronaldo koji iz Manchester Utd. u Real prelazi za 94 miliona eura. Drugi na listi je transfer Zidanea iz Juventusa 2001. godine za 71 milion eura. Treće mjesto zauzima nedavno obavljeni transfer Kakae iz Milana za 68 miliona eura, dok četvrtu poziciju zauzima tada šokantni prelazak Figa iz Barcelone u Kraljevski klub za 58,5 miliona eura.

Među najvećim transferima ubraja se i onaj Brazilca Ronalda iz Intera u Real za 45 miliona eura. Taj transfer nalazi se na jedanaestoj poziciji.

totalsport/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije