Platini: Bio sam skuplji od Ronalda

Radiosarajevo.ba
Platini: Bio sam skuplji od Ronalda

Evropska kuća fudbala je od ove sezone u svrhu smanjivanja razlike između bogatih i siromašnih klubova donijela nekoliko promjena u Ligi prvaka i Ligi Evrope. Manjim klubovima je u kvalifikacijama za Ligu prvaka znatno olakšan put prema plasmanu u grupnu fazu. Novim sistemom klubovi sa manjim koeficijentom neće moći da se susretnu sa klubovima iz Italije, Engleske ili Španije.

Evropska liga, kao nasljednik Kupa UEFA, proširena je sa 40 na 48 klubova, koji će biti raspoređeni u 12 grupa sa po četiri ekipe. Predsjednik UEFA bio je glavni inicijator ovakvih ideja koje su trebale rezultovati smanjenjem moći i bogatstva evropskih velikana. Međutim, način na koji posluje Florentino Perez sa svojim Realom pokazuje da će smanjivanje razlika u bogatstvu još dugo ostati tek mrtvo slovo na papiru.

"Ovo što Real Madrid radi nije dobro. Slobodno mogu reći kako su sa svim ovim transferima uništili fudbalsko tržište", rekao je Michael Platini italijanskim medijima.

Legendarna desetka francuske reprezentacije i bivši igrač Juventusa nije zaobišao u svojoj kritici ni odnedavno najskupljeg fudbalera svih vremena Cristiano Ronaldo

"Ako on sada vrijedi toliko, mislim da sam ja u dobi od 24 godine vrijedio 95 miliona. Da, vrijedio sam tačno toliko, ali franaka", našalio se Platini.

Legendarni Francuz je u svoje vrijeme bio na cijeni, ali ta vremena se ne mogu porediti s ovim što se događa danas.

Platini je 1982. godine iz Sent Entjena došao u Juventus, tada najbogatiji klub na svijetu, za simboličnu odštetu. Kažu da je bio najisplativiji igrač u istoriji fudbala do pojave Bosmanovog pravila.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije