Pjanić: Selektor Domenech me zvao da igram za Francusku, ali srce je reklo Bosna

Radiosarajevo.ba
Pjanić: Selektor Domenech me zvao da igram za Francusku, ali srce je reklo Bosna
Ilustracija: Samir Leskovac / Miralem Pjanić

Miralem Pjanić jedan je od najboljih veznih fudbalera svijeta. Dirigent je veznog reda jedne od najboljih ekipa svijeta, a njegovo ime uvijek se dovodi u vezu s najboljim i najbogatijim klubovima svijeta.

Na naslovnicima najpoznatijih sportskih listova svijeta često se nađe i lik veznjaka Juventusa, a tako je bilo i nedavno kada je govorio za Gazzettu dello Sport. Između ostalog i o odluci da obuče dres Zmajeva, iako je na stolu imao ponudu Francuske.

"Kao dijete pobjegao sam iz Bosne zbog rata i preselio sam se u Luksemburg. LLopta je bila jedna od rijetkih stvari koje je moj otac mogao priuštiti. Uživao sam igrajući s njim. Fudbal je postao konkretan cilj kada sam još kao mali shvatio da sam malo bolji od ostalih. Već od devete, desete godine počeli su me zvati veliki klubovi i otišao sam u Francusku bez roditelja. Gledao sam stadion iz sobe u kojoj sam spavao i moji snovi su bili da jednom zaigram tu što sam ostvario sa 17 godina. Ljubav prema fudbalu prenio mi je moj otac koji je igrao amaterski nakon posla. Majka je radila i on me vodio na teren sa sobom", kaže Pjanić na početku razgovora za Gazzetta dello Sport.

Kako je zaigrao za Bosnu i Hercegovinu?

"Da sam odabrao da igram za Francusku imao bih bolje uvjete, ali Bosna je bila moj san. Sa 18 godina rekao sam to i selektoru Francuske Domenechu. Zaljubio sam se u Bosnu zahvaljujući strasti koju su ljudi iz Bosne imali i odlučio sam da san ostvarim kako god znam", ističe Pjanić.

Ronaldo?

"Mnogo toga se promijenilo kako sam počeo igrati fudbal pa do danas. Sada vam je potrebna savršenost u svemu. Svaki dan moraš ispitivati svoje mogućnosti i kvalitete kako bi napredovao. Kada igrate utakmice svako tri dana morate biti stabilni mentalno, ali i jaki fizički. Postoje igrači koji su napravili karijeru bez velikog talenta. Glava je ta koja vas gura naprijed, imate toliko pritiska da morate uvijek biti spremni na sve. Cristiano Ronaldo je koncentrisan sve vrijeme, toliko je jak mentalno. Lako je kada stvari idu dobro, ali shvatite koliko neko vrijedi kada se treba podići nakon neuspjeha", kaže Pjanić.

Max Allegri?

"Allegri zaslužuje pohvale zbog toga što je jako dobar. Uvijek osigura da čitava ekipa radi dobro i uvijek smo imali veliko poštovanje prema njemu. Ja ću nastaviti da radim na tome da postanem jedan od najboljih veznih fudbalera svijeta. Ova želja da uvijek podižem ljestvicu me dovela u Juventus", dodaje Pjanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije