Pitali smo bivše selektore bh. reprezentacije šta očekuju od Savinih Zmajeva

3
A. Vatreš
Pitali smo bivše selektore bh. reprezentacije šta očekuju od Savinih Zmajeva
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sušić, Hadžibegić, Baždarević i Muzurović iznijeli mišljenja

Savo Milošević večeras će debitovati na klupi fudbalske reprezentacije BiH.

Legenda srbijanskog fudbala prvi ispit imat će na gostovanju kod Lihtenštajna, a tri dana kasnije predstoji mu domaći meč s Portugalom.

Šanse da se plasiramo na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije su faktički izgubljene, no još uvijek ostaje taj baraž koji smo izborili putem Lige nacija.

Predrag Kojović: "Mogli smo biti odlični đaci, sada molimo za dodatni rok"

Predrag Kojović: "Mogli smo biti odlični đaci, sada molimo za dodatni rok"

Ekipa za baraž

Kakav period je pred reprezentacijom i šta možemo od očekivati od Savinih "Zmajeva" pitali smo bivše bh. selektore.

Savo Milošević: 'Ovo je novi početak. Teško je doći do izražaja kada ste u ekipi sa Edinom Džekom'

Savo Milošević: 'Ovo je novi početak. Teško je doći do izražaja kada ste u ekipi sa Edinom Džekom'

Safet Sušić smatra da je pred Miloševićem misija da ekipu na pravi način pripremi za baraž, jer u kvalifikacijama više nemamo šta da tražimo.Safet Sušić

"Ja Savu Miloševića ne poznajem. Znam ga kao igrača, kao trenera ne. Mislim da će on vjerovatno sad da traži ekipu za baraž, da bi vidio na koga može najozbiljnije računati, jer u kvalifikacijama više nemamo šta da tražimo. Bili treći u grupi ili peti, potpuno je ista stvar. Ostale su još četiri utakmice, cilj je da se napravi ekipa koja će eventualno nešto probati da napravi u baražu", rekao je Sušić u razgovoru za Radiosarajevo.ba

"Prvo trebamo pobijediti večeras. Mislim da nijednu utakmicu neće biti lako dobiti. Mi smo imali sreću u moje vrijeme da smo imali zaista dobru ekipu, oni puno slabiji nego sad. Sjećam se te utakmice, mi smo se isto mučili nekih 20 minuta, nismo mogli dati gol. Kad smo dali prvi, poslije se otvorilo i dali smo osam. Ponavljam, prvo treba pobijediti tu utakmicu večeras i onda protiv Portugala, s obzirom da nemamo šta izgubiti, odigrati rasterećeno i u takvoj jednoj utakmici ostvariti dobar rezultat".

Rasplet u novembru

Za Faruka Hadžibegića kvalifikacije nisu gotova priča. Vjeruje da će se sve rješavati u novembru.

Faruk Hadžibegić

"Ne smatram da su kvalifikacije izgubljene. Jeste da je teža situcija nego što smo htjeli. Ponovio bih ono što sam rekao kada sam imenovan za selektora, da će se sve rješavati u novembru. Treba to gledati s pozitivne strane. Nažalost, desilo se nekoliko promjena selektora i vidi se da svi selektori imaju isti problem. Tvrdim da imamo šanse, imamo dobru ekipu i da možemo otići na EP, bez obzira koliko je situacija teška", kazao je Hadžibegić za Radiosarajevo.ba, a potom se osvrnuo na Miloševića.

"Savu lično znam. Čuli smo se telefonski, zaželio sam mu sreću u utakmicama koje predstoje. Mislim da večeras s Lihtenštajnom ne bi trebalo biti problema, bitno je da se pobijedi, a onda protiv Portugala kući sve je moguće. S obzirom da su oni u dobroj poziciji, mislim da bi se tu nešto moglo napraviti, pogotovo nakon pobjede u Lihtenštajnu".

Ko prenosi utakmicu Lihtenštajn - Bosna i Hercegovina

Ko prenosi utakmicu Lihtenštajn - Bosna i Hercegovina

Hadžibegićevo mišljenje je da motivacija i želja igrača ne treba biti sporna.

"Vratiti motivaciju i želju za dresom BiH je jedna tema o kojoj ne treba pričati. Zbog čega igraju igrači za reprezentaciju ako to ne žele? To je neka lažna debata. S druge strane, selektor, ko god bio, ne može tu ništa lično uraditi. Nije to jedna utakmica, da pobijedimo, pa da se stvori neka veća ljubav prema dresu. Nama je veći problem euforije pred utakmicu i tuge poslije utakmice u zavisnosti od rezultata. Nama treba neka druga analiza, kako doći do kvaliteta bh. fudbala. Koliko god da je teško, mislim da se drugo mjesto još može dohvatiti", dodao je.

Svaka utakmica kao finale

Slično razmišlja i Mehmed Baždarević, za kojeg reprezentacija u svakoj utakmici mora ići na pobjedu, bez obzira da li imamo ili nemamo šanse.

Mehmed Baždarević

"Ja sam uvijek ostao veliki navijač moje zemlje i optimista. Ne slažem se uopće s nekim izjavama da trebamo spremati ekipu za baraž. Mi trebamo igrati da pobijedimo sve što možemo pobijediti. Ostajem ubijeđen da ova reprezentacija može pobijediti sve osim Portugala, koji je stvarno favorit. Ove druge reprezentacije za mene ne predstavljaju nikakve velike prepreke, naravno kada smo mi u našoj najboljoj formi, što ne znači da je to lak posao, jer pobijediti danas bilo koga nije lako. Ali mislim da su to sve reprezentacije od kojih smo mi bolji“, istakao je Baždarević za Radiosarajevo.ba.

"Bio sam u takvoj situaciji da treba pobijediti četiri-pet utakmica kako bi se otišlo u baraž. Reprezentaciji treba onaj koji će im dati tu injekciju van terena, a pogotovo na terenu. Jednu organizaciju u kojoj cijela ekipa mora da 'gine'. To su bazične stvari i ne treba neka velika filozofija. Ali mi moramo svaku utakmicu igrati kao da nam je finale. Lihtenštajn, Luksemburg, nije bitno... Sigurno da bi pravi pokazatelj mogla biti ta utakmica protiv Portugala. Oni dolaze rasterećeni, ali to neka bude njihovo. Naše je da ih shvatimo kao veliku utakmicu koja nam može dati jedan optimizam za ono poslije", dodao je.

/ Anketa

Koliko će nogometni Zmajevi osvojiti bodova u utakmicama protiv Lihtenštajna i Portugala?
Rezultati

Fuad Muzurović se nada kako će Milošević imati uspješan start, te da će na kraju kroz baraž uspjeti odvesti "Zmajeve" na EP.

Fuad Muzurović

"Kod svih selektora koji su bili davao sam optimistične izjave. Reći ću i sada isto za Miloševića koji je bio vrstan igrač. Kao trener imao je dva pokušaja u Partizanu i Olimpiji, ali da ne tumačimo taj detalj, poželio bih mu sve najbolje, s nadom da uigra tim, što će biti itekako važno za utakmice u baražu. To je uostalom i primarni cilj", poručio je Muzurović za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, utakmica Lihtenštajn - BiH igra se u petak, 13. oktobra, od 20:45 sati uz tekstualni prijenos na portalu Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije