Pismo navijača: Željo je veći od svih nas

Radiosarajevo.ba
Pismo navijača: Željo je veći od svih nas
/ Valerijan Paponja sa sinom; Facebook
Emotivni status navijača Željezničara sa švedskom adresom, ponovo oduševljava fanove sarajevskog prvoligaša.

Podsjetimo, Valerjan Paponja je ranije objavio video koji je postao viralan, a u  kojem negov sin govori kako će svoju ušteđevinu donirati za stolice na novoizgrađenoj tribini Stadiona Grbavica. I ovaj put, njegov status dobio je na hiljade lajkova. Prenosimo u cjelosti: 

"Vratite se Željinoj filozofiji. Mi smo se oduvijek oslanjali na igrače iz vlastitog pogona, ne kada smo bili primorani. Jedna odbačena generacija fudbalera iz našeg omladinskog pogona znači i slabiju državnu selekciju, jer drugi ne umiju proizvesti igrače za najbolji tim BiH, a onima i što uspije, to uglavnom ode igrat za Srbiju i Hrvatsku.

Željo nikada nije mijenjao trenere kao na traci.

Ribar je bio 10 godina trener, donio titulu i ispadanje iz lige.

Ivica Osim je bio 8 godina trener Kluba, nije donio nijedan trofej.

No, ljudi su dolazili na utakmice. I bili mnogo strpljivi. Štaviše, mi se razočaramo što ne budemo prvaci, a oni su nerijetko znali strahovat od ispadanja. Naši preci...

Ako uživate u sportu radi dometa i trofeja, promijenite disciplinu umjesto fudbala ili gledajte Real Madrid.

Željo se, recimo, gleda što si inatan. Pa kažeš imat ću najposjećeniji stadion u državi u drugoj ligi, više nego timovi iz prvog razreda.

Ako vam je fudbal braća nerođena, ljubav prema boji, gradu, državi, filozofiji, onom rahatluku i nemiru, između maksima i obećanja - danas odustajem zauvijek od tebe, a sutra nikada ne prestajem... Željini ste.

Slavku smo svi tražili. Sve nas je kupio. Slavko nije trener za Želje, za dugorocnog mandata.

Trebamo se s čovjekom pristojno rastati, ali i da se izvaga da li je i koliko do njega.

Budući igrači Želje sa strane nisu umišljene igračine na nikakvom stilu života. To su mali ljudi, odgojena djeca, koji žude za prilikom da pojedu teren u plavom dresu, za tom jednom šansom u životu da naprave nešto od sebe.

Istrčati u plavom dresu je privilegija. Ovaj Klub nije sam sebe doveo u situaciju da ga, igrajući za njega, podcijenjuju igrači slabih dometa i visokih finansijskh apetita. Jer ljudi, Željo je veliki Klub sa mnogo navijača, bogatom pričom i dubokim emocijama, ali i polufinalista Kup UEFA, veći od mnogih, mnogih drugih, spram kojih je samo privremeno inferioran. Zna Željo kako je biti velik.

I obavezno pripremiti 30 lijevih bekova i lijevih krila u kategoriji kadeta...

Ne rušite Upravu, ne rušite Klub, ne rušite filozofiju. Ne priziva mi se ni povratak Brke, jer necu da moj fudbalski svijet stane u jednog čovjeka. Neka Brko shvati da je Željo veći od svih nas, pa neka sam odluci...

Nije mi loše zbog poraza od Sarajeva. Loše mi je zbog kukavičke, nezelježničarske partije fudbalera na terenu. Al me raduje što znam da ćemo iz svega izvući lekciju.

Naša priša o napredovanju kao Kluba ne traje jednu sezonu, ili dvije, ili tri, kao kod drugih. Znaju to i dušmani! Njima poruka da smo nasekirani i neraspoloženi večeras, ljuti narednih sedam dana. Ali ustrajni dok smo živi!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije