Phelps mijenja tehniku plivanja kako bi bio brži

Radiosarajevo.ba
Phelps mijenja tehniku plivanja kako bi bio brži

Osam zlatnih medalja u Pekingu je na Olimpijskim igrama osvojio američki plivač Michael Phelps. Njegova ga plivačka tehnika, međutim, još uvijek ga ne zadovoljava, pa je najavio novu.

Promjena se, konkretno, odnosi na zaveslaj pri ulasku ruke u vodu.

"Radi se o značajnoj promjeni koja bi mi trebala donijeti dodatno ubrzanje, pogotovo na kraćim, sprinterskim dionicama. Vidjet ćete jasno o čemu se radi već pri mome prvom zaveslaju. Ne bih zasad ništa više najavljivao. Govoriću o tome kad usavršim tehniku. Bude li se pokazala jednako ili manje učinkovitom od dosadašnje, vratit ću se dosadašnjem načinu plivanja", najavio je 23-godišnji Amerikanac, vlasnik 14 zlatnih olimpijskih medalja.

Potvrdio je da će prvi put ove sezone nastupiti na plivačkom mitingu u Charlottei od 14. do 17. maja. Najavio je nastup u četiri discipline. Zasad je odlučio da će 100 i 200 metara slobodnim načinom, kao i 100 metara leptir, biti tri od četiri.

Biće to prvi službeni Phelpsov nastup od Pekinga. Dotad će odraditi suspenziju koju mu je odredio Američki plivački savez u trajanju od tri mjeseca. Razlog je bilo njegovo uživanje u marihuani.

totalsport/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije