Ovako izgleda tabela naše grupe pred duel u Atini: Kako Zmajevi mogu na Euro

O. K.
Ovako izgleda tabela naše grupe pred duel u Atini: Kako Zmajevi mogu na Euro
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Bilino polje: Bosna i Hercegovina - Finska

Do kraja kvalifikacija za EURO 2020 ostalo je još svega tri kola, a situacija na tabeli grupe J u kojoj se nalazi i naša reprezentacija ne izgleda povoljno za BiH.

Nakon sedam odigranih kola, Zmajevi se nalaze na četvrtom mjestu sa deset bodova, koliko ima i Armenija, ali zbog boljeg međusobnog omjera, oni se nalaze ispred BiH. Italija je već završila posao i plasirala se na smotru najboljih evropskih reprezentacija, dok je Finska druga sa 12 bodova.

         

Rezultati by SofaScore

          

Nada Zmajeva

Iako smo osramoćeni u Armeniji sa 4:2 i potpuno nadigrani, reprezentacija Bosne i Hercegovine odlično se vratila u trku za drugo mjesto, pobijedivši Finsku sa visokih 4:1 u Zenici golovima Pjanića, Hajrovića i Hodžića.

Pjanić predvodio Zmajeve: BiH zgazila Finsku u Zenici

Igrali smo dobro, ali kako je selektor Prosinečki kazao nakon utakmice, Zmajevi moraju nastavljati pobjeđivati kako bi se direktno plasirali na Evropsko prvenstvo naredne godine.

Prvi protivnik su nam Grci, koje moramo dobiti kako bi prekočili Armeniju, a u korist bi nam išao i direktni okršaj Finaca sa Armencima, koji ako bi se završio remijem, Zmajevi bi zasjeli na drugo mjesto grupe J zbog boljeg međusobnog okršaja sa skandinavskom reprezentacijom.

Prosinečki pred Grčku ostao bez Zmaja: Može li ovo pokvariti planove selektora?

Postoji opcija i da Zmajevi kiksaju u jednoj od naredne utakmice, ali nas samo remi drži u igri.

Naša selekcija do kraja kvalifikacija igra još i protiv Italije kući, te Lihtenštajna u gostima.

Tri opcije

Postoji, dakle, opcija u kojoj se možemo plasirati na Euro i sa sedam bodova, ali nam u tom slučaju treba pomoć Armenije i Grčke.

Armenije da odigra neriješeno u utorak sa Fincima i da Grčka u posljednjem kolu na svom terenu nadigra Finsku. Uz sve, Italija u posljednjem kolu ne bi smjela izgubiti od Armenije na svom terenu.

U tom slučaju BiH bi sa sedam bodova bila druga u grupi. Tabela bi na kraju izgledala ovako - BiH bi imala 17 bodova, Finska 16, a Armenija 14 ili 15 (poraz ili remi sa Italijom).

U tom slučaju nam ne bi odgovaralo da Armenija dobije Italiju u gostima, jer bi onda oni sa 17 bodova bili drugi u grupi zbog boljeg međusobnog skora sa našom selekcijom.

Dakle, prva opcija jesu sve pobjede te kiksevi (barem jedan) direktnih rivala Finske i Armenije, druga opcija jeste sedam bodova uz remi Finske i Armenije uz pomoć Italije i Grčke u posljednjem kolu.

Treća opcija, koja je u ovom trenutku najsigurna je play-off za Euro koji su puleni selektora Robrerta Prosinečkog osiguirali nakon trijumfa u Diviziji B Lige nacija.

Sve će svakako biti mnogo jasnije nakon utorka, kada se igraju dva velika duela u našoj Grupi J u kojima se, kako smo rekli, sastaju Grčka – BiH i Finska – Armenija.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije