Oštre osude zbog navijačkog ponašanja u Širokom

Radiosarajevo.ba
Oštre osude zbog navijačkog ponašanja u Širokom
Nakon jučerašnje uzvratne utakmice finala Kupa BiH, koja se igrala na stadionu Pecara u Širokom Brijegu između Širokog Brijega i Sarajeva, zbog nekorektnog navijačkog ponašanja, oglasila se mreža za antidiskriminaciju u fudbalu Fare Network.

Internacionalna mreža za antidiskriminaciju i inkluziju se oglasila i zbog zviždanja tokom intoniranja bosanskohercegovačke himne, te fašističkog navijanja “Za dom spremni”,

"Svako malo vremena imamo priliku svjedočiti erupcijama diskriminacije u bitnim fudbalskim utakmicama u Bosni i Hercegovini, koje neminovno truju javni diskurs.

Kao nacija, Bosna i Hercegovina radi sporo, ali sigurno na zacijeljivanju rana, stoga, ovakvi primjeri pokazivanja mržnje prema bilo kojoj etničkoj skupini, nemaju mjesto u fudbalu i kategorički nemaju mjesto u društvu. Nadamo se da će Nogometni savez BiH otvoriti istragu i da će odgovorni klubovi preuzeti odgovornost za obrazovanje njihovih navijača. Ovo je samo još jedan od podsjetnika o potrebi za promjenama", izjavio je izvršni direktor Fare Networka Piara Powar.

Organizacija Fare Network je institucionalni partner FIFA-e i UEFA-e na polju suzbijanja diskriminacije i promocije inkluzije u fudbalu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije