Osim: Portugal nije što je bio, ali treba biti oprezan

Radiosarajevo.ba
Osim: Portugal nije što je bio, ali treba biti oprezan


Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak na stadionu Bilino Polje u Zenici igra prvi meč baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo 2012. godine.

Portugalci su u srijedu u večernjim satima stigli u Sarajevo, odakle su produžili za Zenicu gdje će u četvrtak odraditi posljednji trening pred utakmicu.

Riječ je o izuzetno jakoj reprezentaciji koju predvode Ronaldo i Nani, ali predsjednik Komiteta za normalizaciju Ivica Osim smatra da Bosna i Hercegovina, ipak, može proći Portugalce.

"Dok je nade, sve je moguće. U baražu zavisiš od dvije utakmice, što je i puno i malo. Pokazali smo da možemo, a realno, Portugal nije to što je bio. Ipak, ne treba nas zavarati što se nisu direktno plasirali ili što, kao, primaju puno golova. Igrali su protiv dobrih ekipa, trebat ćemo se mi dobro potruditi da im damo gol", rekao je za Dnevni avaz Osim.

Ronaldo može biti opterećenje

Prije dvije godine, kada smo u baražu za odlazak na Svjetsko prvenstvo igrali protiv Portugala, u tom timu nije bilo Ronalda. Ovaj put je situacija drugačija. Prema Osimovom mišljenju igranje Ronalda Portugalcima može biti opterećenje.

"Kada Ronalda nema, ovi ostali onda još više ginu kako bi dokazali da mogu bez svakoga, pa i bez njega, da su i oni dobri igrači. Ovako, kada je on u ekipi, oni automatski postaju ogromni favoriti i imaju dodatno opterećenje."

Ivica Osim je kao trener uvijek zagovarao nadigravanje, za gol više, dok uovoj utakmici predlaže neke druge metode.

"Trebamo ih pritisnuti, ali ne možemo ih pritiskati cijelu utakmicu. Treba malo znati i seljačku igru, treba znati i nabiti. Neko reče 'ko nabije, dobije'. Džeko dobro skače, malo ga pogurati, žrtvovati oko njega, da otupe, praviti neki prividni pritisak, navesti i njih i sudiju da griješe", rekao je za Avaz Osim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije