Osim: Pokušat ćemo sačuvati igrače

Radiosarajevo.ba
Osim: Pokušat ćemo sačuvati igrače


Nogometaši Željezničara tri kola prije kraja prvenstva osvojili su titulu prvaka Bosne i Hercegovine. To je izabranicima Amara Osima pošlo za rukom sa 21. pobjedom, te fantastičnim nizom od 24 uzastopne utakmice bez poraza.

Tim sa Grbavice je sa ukupno 63 postignuta gola najefikasniji tim prvenstva, a također imaju i najmanje primljenih pogodaka - samo 12.

Ovo je za Željezničar ukupno šesta titula prvaka države (pet puta prvaci BiH i jednom Jugoslavije), a četvrti trofej prvaka BiH pod palicom Amara Osima.

Ipak, na početku sezone nije sve išlo tako glatko.

Radiosarajevo.ba: Da li ste vjerovali na početku sezone da će Željo tri kola prije kraja prvenstva postati prvak?

Osim: Zacrtali smo cilj prije početka prvenstva i znali smo da ćemo se boriti za titulu, e sad koliko prije kraja i da li ćemo to uopšte ostvariti to nikad ne znaš. Imali smo dobru ekipu koja je mogla pretendovati da se bori za titulu i tako se na kraju pokazalo. Neke stvari nam se na početku sezone nisu poklopile najbolje. Imali smo evropske utakmice gdje smo se malo napeli, pa ispuhali i u tom ispuhivanju smo dočekali prvenstvo i malo slabo startali. Ispoljile su se naše greške i slabosti, ali treba istaći da nismo bili miljenici sreće u tim utakmicama. U neka doba su se neke stvari okrenule u našu korist i zaletili smo se pa je bilo lakše. Dobili smo samopouzdanje, a i ostali su nas počeli više respektovati, a trud se na kraju isplatio.

Radiosarajevo.ba: Uspjeli ste sačuvati ekipu na kraju jesenjeg dijela prvenstva. Da li postoji sličan plan i na kraju sezone?

Osim: Postoji, ali je pitanje hoćemo li ga moći ispoštovati, odnosno da li ćemo to moći ostvariti. Na žalost ne ovisimo sami o sebi kada je to u pitanju. Finansije su uvijek problem i ovaj put će one odlučivati naše dalje poteze.

Radiosarajevo.ba: Kako komentarišete dva remija Širokog Brijega, glavnog konkurenta za osvajanje titule? Da li mislite da su se na neki način čuvali za finale Kupa BiH?

Osim: Igrali su dvije gostujuće utakmice, a igrati dva puta neriješeno u gostima u našem prvenstvu i nije neki neuspijeh. Ne vjerujem da su se nešto pretjerano čuvali, jer nikom nije u cilju da gubi, ali možda nisu igrali maksimalno koncentrisani na te utakmice.

Radiosarajevo.ba: Slijedi gradski derbi. Sarajevo je ostalo bez trofeja ove sezone, a vjerovatno i bez izlaska u Evropu, tako da bi se pobjeda protiv Želje mogla okarakterisati kao spas sezone za Botdo tim. Da li mislite da će im to biti dodatni motiv?

Osim: Biće, kao i što treba da bude. Isto kao što ćemo mi biti motivisani. Sarajevo je ove godine pokazalo kvalitet, a rezultati su definitivno potvrda kvalitete. To, da li će ići u Evropu ovisi o nekim drugim stvarima koji nemaju veze sa sportom. Na sportskom planu su oni među tri najbolje ekipe u BiH i kada međusobno igraju dvije od tri najbolje ekipe, kao što će sada biti slučaj, nikada ne znaš kako može završiti.

Radiosarajevo.ba: Muamer Svraka, jedan od najboljih pojedinaca drugog dijela prvenstva, vjerovatno će dobiti poziv selektora Safeta Sušića. Da li je zaslužio poziv?

Osim: Naravno. To je potvrda njegovih dobrih igara i dobar znak ostalim igračima iz lige da uz predan rad i napredovanje se mogu nadati pozivu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije