Osim: Ne smijemo ih isprovocirati

Radiosarajevo.ba
Osim: Ne smijemo ih isprovocirati

Bosna i Hercegovina će u baražu za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi, igrati protiv Portugala.

Por­tu­gal je bio naj­ma­nje spo­mi­njan i naj­ma­nje po­že­ljan pro­ti­vnik na­šoj A-re­pre­zen­ta­ci­ji u dodatnim kvalifikacijama.

Koliko je teška utakmica protiv Portugalaca svjestan je i veliki Štraus sa Grbavice, Ivica Osim.

"Mislim da Ćiro Blažević to vrlo dobro zna i da našu ekipu može spremiti za duel sa izuzetno kvalitetnim Portugalom. Igrači psihički i fizički na terenu moraju biti za vrijeme utakmice. Džaba sve izjave pune patriotizma i želje za borbom kada se igrač izgubi na terenu i ne napravi ništa.", rekao je Osim za portal reprezentacija.net

"Portugal je jako opasna ekipa. Pogledajte imena koja im igraju u prvom timu. Sve sami asovi. Moramo se jako dobro pripremiti i izuzetno pažljivo i bez euforije pripremati za te utakmice. Ne smijemo ni slučajno postaviti se bahato i arogantno te kod protivnika izazvati gnjev i revolt jer bi to bilo pogubno. Uz puno poštovanja treba utakmice odigrati jako i muški i čistog obraza izaći pred navijače. Tek onda možemo pričati o povoljnom rezultatu", dodao je Osim.

Glavaš: Šanse 50-50

"Gle­dao sam Po­rut­gal­ce u kva­li­fi­ka­ci­ja­ma i ne igra­ju ni­šta po­se­bno. Do­bro je što je prva uta­kmi­ca u Li­sa­bo­nu. Šan­se su nam 50 - 50. Ne vje­ru­jem da će se Ći­ro bra­ni­ti u prvom me­ču, jer bun­ker nam ne bi po­mo­gao. Tre­ba na­pas­ti i za­bi­ti im gol", ka­že Vlat­ko Gla­vaš, šef stru­ke Olim­pi­ka i biv­ši tre­ner u stru­čnom šta­bu na­še A-re­pre­zen­ta­ci­je.

Stoj­nić: Bojao sam se da ne bude Francuska

"Bo­jao sam se da ne bu­de Fran­cus­ka, jer, obje­kti­vno, po­red sna­žne eki­pe, oni ima­ju iza se­be i mo­ćan Sa­vez i Michela Pla­ti­ni­ja. Por­tu­gal­ci su dis­ci­pli­no­va­na eki­pa, te­že na­di­gra­va­nju i im­pro­vi­za­ci­ji u igri, gdje upra­vo vi­dim na­šu šan­su. Jer, mi na klu­pi ima­mo ge­ni­ja za im­pro­vi­za­ci­ju. Pro­blem za nas mo­gli bi bi­ti nji­ho­vi kril­ni igra­či, odno­sno na­ša ne­što spo­ri­ja od­bra­na. Ako Por­tu­gal kod ku­će kre­ne otvo­re­no, a vje­ro­va­tno ho­će, mo­že­mo im na kon­tru za­bi­ti gol. Dra­go mi je što ni­smo izvu­kli Ru­se, jer, po­red što su nez­go­dni, FI­FA-i si­gur­no vi­še od­go­va­ra da hi­lja­de Ru­sa i sto­ti­ne nji­ho­vih mi­li­one­ra do­đe u Afri­ku, ne­go li mno­go ma­nje Bo­sa­na­ca, ili re­ci­mo Slo­ve­na­ca", sma­tra Ve­li­mir Stoj­nić, tre­ner ba­nja­lu­čkog Bor­ca i se­le­ktor ka­det­ske re­pre­zen­ta­ci­je BiH.

Ibra­ko­vić: Ćiro je veći strateg od Queiroza

"Kad sve su­mi­ram u gla­vi, mi­slim da je upra­vo pro­tiv Por­tu­ga­la put do Afri­ke naj­la­kši. Ći­ro je ipak na mno­go ve­ćoj tre­ner­skoj ra­zi­ni od se­le­kto­ra Por­tu­ga­la Carlosa Queiroza ka­da su ova­kve uta­kmi­ce u pi­ta­nju. Ima­mo ja­či na­pad i mi­slim da će­mo im pos­ti­ći gol ili dva, i u Por­tu­ga­lu i u Ze­ni­ci", kra­tak i ja­san bio je stra­teg Ve­le­ža Ab­du­lah .

Jović: Protiv Por­tu­ga­la ima­mo do­bre šan­se

"Oni su eki­pa ko­ju smo pri­je žri­je­ba, re­al­no, svi naj­ma­nje že­lje­li. Bez ob­zi­ra na to, mo­že­mo ih izba­ci­ti. Por­tu­gal­ci ima­ju odli­čnu od­bra­nu, ali ako se vra­tim na prvo po­lu­vri­je­me me­ču pro­tiv Špa­na­ca u Ze­ni­ci, gdje smo je­dnu fu­dbal­sku ve­le­si­lu us­pje­li pri­ti­snu­ti i na­pra­vi­ti ne­ko­li­ko zi­ce­ra, on­da i pro­tiv Por­tu­ga­la ima­mo do­bre šan­se", ka­zao je Dra­gan Jo­vić, tre­ner aktu­el­nog prva­ka BiH Zrinj­skog.

Musemić: Više bih volio Grčku

"Vo­lio bih da smo do­bi­li Grčku. Por­tu­gal je sna­žna eki­pa u sva­kom po­gle­du, u to­me ne­ma di­le­me. Eh, sad, ako bi im tra­ži­li sla­bu ta­čku mi­slim da je to ma­lo spo­ri­ja od­bra­na. Do­bro je što igra­mo prvu va­ni. Trav­njak u Ze­ni­ci se na­la­zi u vrlo lo­šem sta­nju i to bi u re­van­šu mo­glo uti­ca­ti na re­zul­tat", ka­zao je Hu­sref Mu­se­mić.

san/reprezentacija.net/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije