Oproštaj Maldinija

Radiosarajevo.ba
Oproštaj Maldinija

Legenda talijanskog nogometa Paolo Maldini odigrao je na San Siru svoju posljednju profesionalnu utakmicu.

40-godišnjak će ostati ostati zapamćen kao jedan od najboljih odbrambenih igrača svih vremena.

Oproštajnu utakmicu pokvario je poraz njegovog Milana od Rome.

Karijeru je počeo davne 1984. godine u Milanu, njegovom jedinom klubu za koji je u nedjelju nastupio 901. put. Dres Italijanske reprezentacije oblačio je rekordnih 126 puta.

Najavljeno je i 'penzionisanje' njegovog broja na dresu - 3, što nije česta pojava na nogometnim terenima.

Paolo Maldini u svojoj je karijeri osvojio sedam naslova prvaka Italije i jedan talijanski kup. Pet puta je podigao trofej Kupa - Lige prvaka i još tri puta igrao u finalu. Pet puta je bio i osvajač UEFA Superkupa, dva puta Interkontinentalnog kupa. Godine 2007 osvojio je i Svjetsko klupsko nogometno prvenstvo.

Proglašen je za najbljeg mladog igrača 1989. godine, a 1994. godine uvršten je u FIFA-in tim Svjetskog prvenstva. Dva puta je uvršten u najbolji tim Evropskog nogometnog prvenstva 1996. i 2000. godine.

2003. godine proglašen je za najboljeg igrača finalne utakmice Lige prvaka. Za najboljeg odbrambenog igrača talijanske lige proglašen je 2004. godine. Dva puta (2003. i 2005.) bio je uvršten u UEFA-in tim godine.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije