Olimpijski stadion u Londonu će ostati javno dobro

Radiosarajevo.ba
Olimpijski stadion u Londonu će ostati javno dobro


Stari konkurs za koncesiju Olimpijskog stadiona nakon Olimpijskih igara u Londonu bit će poništen te raspisan novi. Novi plan je da stadion zauvijek ostane javno dobro, te da se iznajmljuje po potrebi...

Engleskim medijima informaciju je otkrio jedan visoki Vladin dužnosnik rekavši da Olympic Park Legacy Company (OPLC), kompaniju koju je grad osnovao da svrhom da gospodari olimpijskim objektima, povlači vlastitu odluku iz februara, kojom je stadion dodijeljen na višegodišnje služenje West Ham Unitedu. Dva su razloga za to: prvi je činjenica da aktualni engleski nogometni drugoligaš ima problema s finansiranjem (a treba mu 63 miliona dolara da bi finansirao ulazak na stadion), a drugi da je Tottenham uspio na Visokom sudu osporiti pravičnost dodjele stadiona West Hamu na prvom konkursu, s obzirom da se za stadion takmičio i taj londonski Premierligaš.

Zbog bojazni u ishod pravne bitke, u OPLC-u su odlučili ustuknuti i raspisati novi konkurs. Isti bi također trebao ići u prilog West Hamu, koji, međutim, u tom slučaju ne bi bio nužno jedini njegov podstanar.

Atletska će staza u svakom slučaju ostati na stadionu s obzirom na to da se Velika Britanija prijavila kao kandidat za organizaciju Svjetskoga atletskog prvenstva 2017. godine.

Tottenham je pokazao namjeru da, nakon eventualnog ulaska u stadion, sruši atletsku stazu te stadion sa 80.000 mjesta pretvori u nogometnu arenu kapaciteta 60.000 sjedećih mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije