Okrenuli leđa dok je pred početak utakmice svirala himna: Ekspresno uhapšeni, stroga kazna ih čeka

0
FENA
Okrenuli leđa dok je pred početak utakmice svirala himna: Ekspresno uhapšeni, stroga kazna ih čeka
Foto: standard.co.uk / Navijači koji nisu 'poštovali himnu'

Tri osobe uhapšene su jer su okrenule leđa i ostale sjediti za vrijeme intoniranja kineske himne prije domaće kvalifikacijske utakmice Hong Konga za Svjetsko prvenstvo protiv Irana, saopćila je policija u petak.

Nogometni navijači u Hong Kongu imali su običaj izviždati nacionalnu himnu u znak političkog nezadovoljstva, ali je vlada 2020. zabranila tu praksu.

Na stadionu u Hong Kongu policija je u četvrtak rekla da su uhapšena dva muškarca i jedna žena jer su "okrenuli leđa prema terenu i nisu stajali dok je intonirana nacionalna himna".

Subota u Sarajevu: Policija uhvatila 37 pijanih vozača

Subota u Sarajevu: Policija uhvatila 37 pijanih vozača

"Policija je istaknula da svako ko na bilo koji način javno i namjerno vrijeđa državnu himnu čini kazneno djelo", stoji u saopćenju.

Uhapšeni su u dobi od 18 do 31 godine i ako budu osuđeni, prijeti im do tri godine zatvora i novčana kazna od 6.400 američkih dolara.

Hong Kong, čije su nade da će doći do sljedeće faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. već bile gotove, izgubio je utakmicu od Irana 4-2.

Hong Kong je posebna administrativna regija Kine, ali se natječe pod svojim imenom u mnogim međunarodnim sportovima, uključujući i fudbal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije