Od trnja do zvijezda i nazad: Usponi i padovi Izeta Hajrovića

J. M.
Od trnja do zvijezda i nazad: Usponi i padovi Izeta Hajrovića
Na oficijelnoj stranici Werdera postavljen je videoklip s priprema kluba u španskoj Algorfi. U prvom planu je Izet Hajrović.

Svom saigrača Robertu Bauera lucidno je proturio loptu kroz noge, a nekoliko trenutaka kasnije napravio pogrešan potez.

Scena koja je trebala simbolizirati tekst posvećen usponima i padovima bh. reprezentativca tokom skoro četiri godine u redovima bundesligaša.

Ako je suditi prema tekstu više nema nikakvih dilema da će Hajrović narednog ljeta napustiti Werder. Njemački klub bi ga pustio i ranije ali transfer otežava prilično visoka Hajrovićeva plaća.

 

A Werder ga je dobio besplatno 2014. godine iskoristivši to što ugovorne obaveze prema Hajroviću nije ispunjavao njegov prethodni klub – Galatasaray.

No, ono što su zvaničnici Werdera Thomas Eichin i Rouven Schröder dobili na mostu izgubili su na ćupriji: Hajrović je dobio visoko plaćeni četverogodišnji ugovor, vrijedan 2,6 miliona eura godišnje.

Nastupi na terenu nisu pratili zaradu, barem iz ugla Werdera: U 2,5 sezone Hajrović je odigrao 41 utakmicu i postigao tri gola za Zeleno-bijele. U međuvremenu je – u sezoni 2015/2016 – bio posuđen španskom Eibaru, gdje se također nije naigrao. Upisao je svega devet nastupa  u La Ligi.

Kada se u sezoni 2016/2017 vratio u Bremenu, činilo se da je bh. reprezentativac konačno pronašao sebe. Tadašnji trener Alexander Nouri mu je ukazao povjerenje, Hajrović je najzad postao jedan od ključnih igrača Werdera. Sve dok nije zaradio tešku povredu ligamenata koja ga je mjesecima odvojila od terena.

Baš kada se Hajrović oporavio, Werder je smijenio Nourija. S novim trenerom Florianom Kohfeldtom nije pronašao zajednički jezik, najčešće nije bio ni među 18 igrača u zapisniku. Međutim, Hajrović nije odustao, profesionalno se ponašao na treningu. 

Dobio je nagradu na posljednje dvije utakmice polusezone, na kojima je ušao u igru s klupe. Nedovoljno da bi ga Werder zadržao u svojim redovima. No, možda se situacija promijeni u narednih šest mjeseci. Izet Hajrović se vraćao kada je već bio otpisan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije