Novi skandal u Parizu: Dobili žestoke kazne i potjerani kući nakon što su uhvaćeni u špijunaži

0
Radiosarajevo.ba
Novi skandal u Parizu: Dobili žestoke kazne i potjerani kući nakon što su uhvaćeni u špijunaži
Foto: EPA - EFE / Kanadi oduzeto šest bodova

Ženska fudbalska reprezentacija Kanade kažnjena je oduzimanjem šest bodova na Olimpijskom turniru u Parizu, dok je selektorka Bev Priestman suspendirana na godinu dana nakon skandala sa špijuniranjem dronom, objavila je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA).

Na godinu dana suspendirani su i pomoćna trenerica Jasmine Mander i analitičar Joseph Lombardi, dok je Kanadski fudbalski savez kažnjen sa 200.000 eura (360.330 KM).

"Dužnosnici su proglašeni odgovornima za uvredljivo ponašanje i kršenje načela fair playa u vezi s korištenjem bespilotnih letjelica," objavila je FIFA.

Posjetili smo Brela: Ovo su cijene hrane i suvenira, iznenadit će vas koliko košta sladoled

Posjetili smo Brela: Ovo su cijene hrane i suvenira, iznenadit će vas koliko košta sladoled

Ove kazne rezultat su velikog skandala kojeg su Kanađani izazvali uoči početka Olimpijskih igara u Parizu.

Priestman i njena dva asistenta, pomoćna trenerica Jasmine Mander i analitičar Joseph Lombardi, ulovljeni su kako su dronovima špijunirali treninge protivničkog Novog Zelanda prije prve utakmice prošle srijede. Zanimljivo, Kanada je pobijedila s 2:1 nakon preokreta.

Engleska trenerica, koja je predvodila Kanadu do naslova olimpijskog pobjednika u Tokiju 2021. godine, već je suspendirana od strane nacionalnog fudbalskog saveza, a zatim je uklonjena s olimpijskog turnira. Sada joj je zabranjeno bavljenje fudbalom na godinu dana.

Kanada se trenutno nalazi na začelju grupe A s minus tri boda (tri su joj već oduzeta). Na vrhu je Francuska s tri boda, dok su na "nuli" Kolumbija i Novi Zeland.

Plasman u četvrtfinale izborit će dvije najbolje ekipe iz svake od tri grupe, te dvije najbolje trećeplasirane ekipa, pa Kanađanke još uvijek mogu dalje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije