Novi sistem takmičenja: Premijer liga BiH donosi velike promjene

A. S.
Novi sistem takmičenja: Premijer liga BiH donosi velike promjene
Foto: Twitter / Premijer liga BiH
Nogometna Bosna i Hercegovina i elitni razred, Premijer liga, najvjerovatnije, ostaju bez Lige za prvaka i Lige za opstanak.

Odluka o promjeni sistema takmičenja bit će donijeta 19. juna, ali danas se u Vogošći  održao sastanak čelnih ljudi Nogometnog saveza BiH i predstavnika klubova.

Čelnici NSBiH predložili su uvođenje trokružnog sistema takmičenja u Premijer ligi BiH, što bi samim tim podrazumijevalo ukidanje dosadašnje Lige za prvaka i Lige za prvaka. Svi klubovi su na sastanku prihvatili da se igra trokružno.

Ako bi Izvršni odbor dobio tu odluku, u narednoj sezoni Premijer lige BiH igrala bi se 33 kola, umjesto dosadašnjih 32 (22 regularnih i 10 u Ligi za prvaka ili Ligi za opstanak).

Kako bi se igrao novi sistem takmičenja? Prvo bi bila odigrana 22 kola, gdje bi svaki tim imao po jednu domaću i jednu gostujuću utakmicu s protivnikom. Nakon tih 22 kola, na osnovu tabele obavio bi se novi žrijeb. Igralo bi se preostalih 11 kola u trokružnom sistemu.

Prvih šest timova na tabeli, imali bi po jednu utakmicu više pred svojim navijačima - dakle - šest kući, a pet u gostima. Prvak bi bio tim koji bi osvojio najviše bodova u 33 kola. 

Inicijativa je kod klubova naišla na "zeleno svjetlo" i prije sastanka u Vogošći.

U Vogošći se danas razgovaralo i o broju stranaca u Premijer ligi. Prošle godine je trebalo biti uvedeno pravilo da u zapisniku budu uvedena samo četiri stranca, umjesto dosadašnjih šest.

Prema najavama sa današnjeg sastanka, tako će biti i naredne sezone, igrat će se sa šest stranaca. 

 

Četiri stranca umjesto šest

Na sjednici Izvršnog odbora NSBiH donijela je odluku da umjesto dosadašnjih šest stranaca, premijerligaški klubovi među 18 igrača prijavljenih za utakmicu mogu imati četiri strana igrača.

Ovom odlukom klubovi će sigurno morati dati šansu svom omladinskom pogonu. Sve to bi trebalo dati napredak našem nogometu, smatraju čelnici NSBiH, a sa odlukom su se složili i klubovi i pored toga što je za nju na posljednjem sastanku timova Premijer lige bila samo Mladost. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije