Nogomet koji gledamo više nikada neće biti isti: Stižu nova pravila

Radiosarajevo.ba
Nogomet koji gledamo više nikada neće biti isti: Stižu nova pravila
Arhiv / Ilustracija

Međunarodni bord nogometni saveza (IFAB), koji standardizuje pravila nogometne igre, donio je odluke o promjeni određenih normi koje reguliraju najvažniju sporednu stvar na svijetu.

Bord je u subotu na godišnjem sastanku u Aberdeenu najznačajniju promjenu donio u definisanju slučaja kada napadač igra rukom u situaciji koja dovodi do gola. Od sada ona ne mora isključivo da bude namjerna, što znači da se namjera nogometaša eliminiše kao faktor pri donošenju sudijske odluke, već se gleda posljedica, prenosi Sport klub.

Ovakvom odlukom, koja će stupiti na snagu sljedeće sezone, situacija kada igrač direktno postigne pogodak rukom ili utječe na postizanje gola, čak iako je i nenamjerno, neće biti dozvoljena.

Bord je saopćio da će biti objavljena i detaljnija definicija šta podrazumijeva igranje rukom, naročito u situaciji kada će poslije slučajnog igranja rukom biti sviran jedanaesterac.

Također, nogometaš u napadu više neće moći da ometaju protivnika tako što će neki od njih praviti pometnju u živom zidu rivala prilikom izvođenja slobodnog udarca.

Prema novom pravilu igrači ekipe koja napada, tokom izvođenja slobodnog udarca, moraju da budu udaljeni najmanje metar od živog zida ekipe koja se brani.

Ovom odlukom bit će eliminirano nepotrebno zadržavanje vremena, koje se često zbog ove situacije dešava.

Došlo je do promjene i u vezi sa zamjenom igrača. Od sada, onaj koji napušta teren će to moći da uradi uz najbližu granicu polja za igru, pa će nestati scene kada nogometaš odugovlači na putu do tunela ili do klupe.

Promijenjeno je i pravilo gol-auta, prilikom čijeg izvođenja od sada lopta neće morati da napusti šesnaesterac, kako je bilo propisano.

Također, kada se dogodi situacija u kojoj lopta pogađa sudiju, izvodit će se sudijsko podbacivanje, dok su novo pravilo dobili i golmani, koji od sada prilikom branjenja penala mogu da budu u položaju u kojem im se samo jedna noga nalazi na gol-liniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije