Nogomet je otporan na recesiju

Radiosarajevo.ba
Nogomet je otporan na recesiju

Nogometno tržište u Evropi u sezoni 2007/08 vrijedilo je 14,6 milijardi eura, što je povećanje od milijarde eura u odnosu na prethodnu sezonu, a za taj je rast najzaslužnije je Europsko nogometno prvenstvo te porast prihoda „liga petice“ od 0,7 milijardi eura, stoji u "Godišnjem pregledu financija u nogometu" konzultantsko-revizorske kompanije Deloitte.

Prihodi „liga petice“ u sezoni 2007./08. iznosili su ukupno 7,7 milijardi eura, kaže se u pregledu kompanije Deloitte, prenijela je Hina.

Povoljniji dogovori oko prodaje prava prijenosa utakmica učvrstili su poziciju engleske Premier league, koja ostvaruje najveće prihode u svijetu nogometa. Njezini su klubovi u prošloj sezoni ostvarili prihod od ukupno 2,4 milijarde eura.

Usprkos padu funte od 15 posto u odnosu na euro, Premier league danas zarađuje milijardu eura više od njemačke Bundeslige i španske Primere.

Stalni porast prihoda Real Madrida i Barcelone, koji su na prvom odnosno trećem mjestu među klubovima s najvećim prihodom, pomogao je španskoj La Primeri da svoje prihode izjednači s Bundesligom.

Obje su lige u sezoni 2007./08. ostvarile prihod od po 1,43 milijarde eura, dok talijanska Seria A tek neznatno zaostaje s prihodom od 1,42 milijarde eura, smatraju u Deloitteu.

Procjenjuje se da bi pobjeda Barcelone u Ligi prvaka mogla ustoličiti La Primeru samu na drugom mjestu u sezoni 2008./09. na listi liga s najvećim prihodima.

Također u Deloitteu smatraju da će ključni ispit sposobnosti „liga petice“ da izdrži ova ekonomski izazovna vremena biti iduća sezona, kad će na prihode osobito utjecati obnova sponzorskih ugovora i kupnja sezonskih karata. Bundesliga, francuska 1. liga i Premier league, kao i vodeći klubovi La Primere, sklopili su dugoročne ugovore za prava prijenosa koji znatno pridonose njihovu ukupnom prihodu.

Većina novca od povećanja prihoda u sezoni 2007./08. potrošena je na plate i transfere igrača. Plate nogometaša u „ligama petice“ porasle su za 14 posto te sad na njih odlazi ukupno 4,8 milijarde eura. Znatan porast plata igrača bilježe sve vodeće nogometne lige, dodaje se u godišnjem pregledu.

Deloitte između ostalog u svom pregledu još navodi kako je Seria A postigla u prošloj sezoni najveći porast prihoda od „liga petice“ i to od 34 posto tako da sada iznose 1,42 milijarde eura, djelomično i zbog povratka Juventusa u ligu. Plate igrača u Seriji A porasle su za 35 posto, te sad iznose 972 miliona eura.

Za razliku do toga, dodaje se u pregledu, francuska Ligue 1zabilježila je najslabiji porast prihoda od 17 miliona eura, odnosno dva posto i oni sada iznose 989 miliona eura. Međutim, plate igrača u toj ligi rasle su ubrzanim tempom i iznose 84 miliona eura.

Za porast prihoda Bundeslige od 59 miliona eura (4 posto) zaslužni su komercijalni prihodi i prihodi od utakmica, budući da njemačka liga ima najbolju prosječnu posjećenost utakmica u Ligi petice.

Plate igrača u španskoj La Primeri porasle su za 8 posto na 900 miliona eura, dok su u Bundesligi narasle za čak 17 posto, kaže se u godišnjem pregledu Deloittea.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije