Nermin Bašić pred meč protiv Dinamo Minska: 'U Europi igra vruće srce i hladna glava'

0
Radiosarajevo.ba
Nermin Bašić pred meč protiv Dinamo Minska: 'U Europi igra vruće srce i hladna glava'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Aleksandar Kosorić i Nermin Bašić

U Plavom salonu stadiona Grbavica jutros je održana konferencija za medije FK Željezničar pred početak sezone.

Sutra ekipu čeka okršaj s Dinamom iz Minska u prvom pretkolu Konferencijske lige, a najavio ga je trener Nermin Bašić.

“Momci jako dobro rade, dobra je hemija u svlačionici. Predano radimo i mislim na malo drugačiji način nego što su igrači navikli. Ne znam hoćemo li dobar rad krunisati već u Evropu, ali vidjećemo. Ne smijemo izgorjeti u velikoj želji i da igramo kao navijači. Moramo biti jako disciplinirani, puno trčati i biti taktički besprijekorni. Trebamo tu sinergiju s navijačima prenijeti na teren, biti odvažni i hrabri. Moraš biti taktički na top nivou da prođeš“, rekao je Bašić na početku i dodao:

Kino Meeting Point: Publika uživala u filmu 'Dobro sam', prisustvovao i ambasador Marco Di Ruzza

Kino Meeting Point: Publika uživala u filmu 'Dobro sam', prisustvovao i ambasador Marco Di Ruzza

“Nadamo se da možemo proći. Igramo s ekipom koja je prije 7-8 godina igrala Evropsku ligu, ali vjerujem u svoje momke.”

Izrazio je zadovoljstvo što su pripreme protekle bez ikakvih povreda, a do večeras administracija pokušava registrovati Harisa Ovčinu i Brazilca Allysona za utakmicu.

Nermin Bašić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Nermin Bašić

“Nema povreda hvala Bogu, a prošli smo cijele pripreme. To je nešto najbolje što se može desiti jednom treneru. Danas rješavamo registraciju za Ovčinu i Allysona i nadamo se da ćemo uspjeti.”

Potom je govorio i o formaciji i sistemu igre, koji je tokom priprema često mijenjao.

“Što se formacije tiče, ubijedio sam ekipu da formacija ne igra, već da igraju prostori koje trebaš da nađeš. Mijenjali smo četiri formacije, a kao odgovor na bjelorusikih 3-5-2 možda ćemo se morati prilagoditi. No, bez obzira i na to, želim da moja ekipa može igrati tri sistema. Ekipa to usvaja dobro i ima još puno stvari gdje možemo napredovati. Iznenađen sam kako brzo primaju neke stvari, a bitno mi je da budemo taktički fleksibilni – da imamo određene balanse i da nas je teško pročitati”, objašnjava Bašić.

U Bjelorusiji je sezona u punom jeku i Dinamo s te strane ima veliku prednost u odnosu na Željezničar.

Aleksandar Kosorić i Nermin Bašić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Aleksandar Kosorić i Nermin Bašić

“Neuporedivo veću prednost ima Dinamo koji ima iza sebe 15 takmičarskih utakmica, a mi 3 pripremne. Pokušat ćemo to nadoknaditi, a to možemo učiniti s našim navijačima. Vruće srce i hladna glava u Evropi igra. Ne smije nas nešto ponijeti da igramo bez discipline i organizacije. Želim borbenu ekipu, ali mentalno moramo biti pravi da taj deficit smanjimo”, kaže strateg Plavih.

Željezničar je ovog ljeta ostao bez Santosa i veznjaka Armina Hodžića. Bili su ponajbolji igrači ekipe, a Bašić se nada da su ih na Grbavici uspjeli nadomjestiti.

“Teško mogu dati sada odgovor na to pitanje. Teren i vrijeme su mjerilo, pa ćemo vidjeti šta smo napravili. Izgledamo ozbiljno, disciplinirano i mislim da smo našli neka rješenja, te mogu reći da neke stvari i bolje djeluju. Na kraju svi gledaju golove i pobjede, ali trenutno stvari izgledaju dobro i idu u dobrom pravcu. Nećemo kukati, našli smo rješenja i sada treba vremena da se to posloži”, zaključio je Bašić, piše scsport

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije