! / Nekada klasni hrvatski napadač slavi 'četvrti rođendan': Svako jutro pijem tablete

17. 10. 2021. u 08:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Killer. Uistinu je bio popriličan "ubica golmana". Napadač koji je za Hrvatsku odigrao 41 utakmicu i postigao 12 pogodaka, u Werderu 49 golova u 151 utakmici, te je bio ključan igrač bremenskog sastava koji je 2004. osvojio dvostruku krunu.

Upravo ga je ta sezona u konačnici i "pogurala" među Vatrene čiji je dres nosio do 2011. Ukoliko se nekome možda čini malen broj utakmica i pogodaka za Hrvatsku u ukupno sedmogodišnjem razdoblju, nikako ne valja smetnuti s uma sam početak 2007. i teške zdravstvene probleme. Tegobe koji su u konačnici rezultirale transplantacijom bubrega i trnovitim životno-sportskim putem punim oscilacija, uspona i padova, primarno zdravstvenih.

Upravo danas Ivan Klasnić slavi četvrti rođendan. Matematički se to mnogima sada nikako ne poklapa, ali...

"U nedjelju mi je rođendan. Tog datuma, 17. listopada 2017. mi je i treći put presađen bubreg. Inače, to je ujedno i stvarni očev rođendan", kaže Klasnić, a prenosi portal Jutarnji.hr.

Podsjetimo se, riječ je o hrvatskom reprezentativcu čija je dijagnoza zatajenja rada bubrega krajem 2006. promijenila život ovog sportiste.

"Prvo mi je presađen bubreg od majke, ona je bila prvi donor. To je bilo u siječnju 2007., da bi nakon 8 mjeseci, budući da mi je organizam odbacio taj bubreg, slijedila druga transplantacija. Tada je donor bio otac", kaže Klasnić.

S tim transplantiranim bubregom Ivan Klasnić se upisao u fudbalsku historiju postavši prvi igrač koji je s presađenim bubregom zaigrao na nekom velikom, zvaničnom takmičenju. Bilo je to na EP-u 2008. u Austriji i Švicarskoj. Ne samo zaigrao već je i postigao gol.

Gotovo 10 godina kasnije, njegovo tijelo je počelo davati znakove da ni drugi transplantirani bubreg više ne djeluje. To je sigurno bilo deprimirajuće?

"Pa... gledajte, medicina jednostavno nije uznapredovala toliko da može jamčiti kako će neki transplantirani bubreg biti vječan, a još je manje prognoza koliko će on trajati. Eto, majčin bubreg mi organizam nije prihvatio, odnosno odbacio ga je jako brzo. Očev je izdržao 9 i pol godina. Ovaj sada je od neke žene koja je preminula i tako sam dobio bubreg, ne znam tko je ona, znam samo da je bila dvije godine starija od mene kada je preminula", priča Ivan.

Srećom, danas se osjeća dobro...

"Uzimam tablete svako jutro, svaku večer. Pokupio sam i neki virus, pa je zato, evo, ova kosa nekuda otišla. No, bubreg radi sjajno, stopostotno odgovara mojem organizmu kako su mi i rekli liječnici i zato uostalom i velim da mi je danas drugi rođendan".

Klasnić je tokom karijere igrao za St. Pauli, Werder Bremen, Nantes, Bolton i Mainz.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)