Navijači Hajduka pravili nerede u Portugalu: Lomili su sve što im se našlo na putu

1
Hina
Navijači Hajduka pravili nerede u Portugalu: Lomili su sve što im se našlo na putu
Foto: Twitter/Screenshot / Neredi Torcide u Portugalu

Hajdukovi navijači bacali su baklje i stolice po terasama kafića u centru Guimaraesa, grada na sjeveru Portugala.

Policija je provbitno saopštila da je riječ o "manjim incidentima" tokom kojih "niko nije uhapšen", no da će se ujutro službeno očitovati o noćašnjim neredima.

"U ovom trenutku ne mogu potvrditi ima li ili nema uhapšenih. Čekamo sve podatke s terena, također i iz Porta, gdje su bili Hajdukovi navijači, pa vam informacije možemo dati poslije našeg jutarnjeg brifinga u 9 sati vezanog za noćašnje događaje", rekao je dežurni policajac u telefonskom razgovoru za Hinu.

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

Oko 22:30 je grupa navijača zamaskiranih lica te većinom odjevenih u crno bacala stolice i baklje po kafićima u Guimaraesu. Na snimkama objavljenim u portugalskim medijima vide se ljudi na terasi kako ustaju pa bježe dok okolo padaju upaljene baklje, čuje se lomljava stakla i vidi se kako nasrću navijači.

"Mi sada nadgledamo njihovo ponašanje (hrvatskih navijača) kako bismo spriječili eventualne nove takve situacije", rekao je izvor iz policije.

Vitoria Guimaraes i Hajduk će danas u 18 sati (17 sati po lokalnom vremenu) odigrati uzvratnu utakmicu 3. pretkola Konferencijske lige. Hajduk je prije sedam dana pobijedio 3:1 u Splitu.

"Ajme, što je ovo, što je ovo, Isuse", govorio je muškarac dok se sklanjao u unutrašnjost kafića, čuje se u videoisječku objavljenom na internetskoj stranici lokalnih novina O Minho.

"Bacali su na nas sve što im se našlo u rukama, ali bez fizičkog okršaja", rekao je svjedok Paulo Cesar Goncalves u izjavi za Lusu na gradskom trgu Oliveira. Dodao je da su vlasnici kafića zvali policiju, ali nije bilo odgovora.

Udruženje domaćih navijača "Vitora Sempre" objavila je tokom noći saopćenje u kojem je zatražila ostavku šefa lokalne policije nakon što je stotinjak gostujućih navijača posijalo strah u historijskom centru grada.

"Tražimo odgovornost i ostavku zapovjednika policije jer nije stao u odbranu građana Guimaraesa te brojnih turista koji borave u gradu. Policija nije bila sposobna spriječiti ovo što se dogodilo niti je odmah odgovorila na događaje", piše u saopštenju.

Udruženje je navelo da su nerede "navodno izazvali Hajdukovi navijači, s tim da su neki od njih govorili portugalski, s lisabonskim naglaskom", čime se referirala na prijateljstvo Benficine navijačke grupe "No Name Boys" i Hajdukove navijačke grupe Torcide.

Više navijačkih stranica piše o sukobu te navodi kako su domaće navijače, koji se okupljaju pod imenom White Angels, udruženim snagama napali navijači Benfice i Hajduka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije