Rekorderi su u glasnom navijanju, a večeras će to raditi na "tihom" jeziku

Anadolija
Rekorderi su u glasnom navijanju, a večeras će to raditi na "tihom" jeziku
Liga prvaka, osim što je najjače europsko klupsko takmičenje u nogometu, često je prilika da navijači pojedinih klubova ili sami klubovi vrše sjajnu promociju ili pružaju podršku određenim projektima, a pred očima cijelog svijeta.

Upravo tako su, na večerašnjoj utakmici petog kola Lige prvaka protiv Benfice, navijači turskog Bešiktaša odlučili da apsolutno promijene svoju navijačku koreografiju i navijaju na znakovnom jeziku, kako bi pružili podršku gluhonijemim osobama.

Ovakva inicijativa privukla je veliku pažnju ne samo u Turskoj, nego i u cijelom svijetu, a pokrenuli su je fudbaleri Bešiktaša, Hutchinson, Beck, Inler i Uysal, koji na taj način žele skrenuti pažnju na gluhonijeme osobe uoči međunarodnog Dana osoba s invaliditetom, ali i dati doprinos borbi protiv rasizma na fudbalskim terenima.

Navijači Bešiktaša će večeras znakovnim jezikom prvo reći "Stop rasizmu", a potom "Crni orao", koji je i simbol kluba.

"Naši navijači su uvijek najglasniji, ali ovog puta je puno važnije da pošalju poruku. Oni su uvijek bili glas onih kojih se ne čuje", rekao je predsjednik turskog kluba Fikret Orman.

U ovu akciju Bešiktaš će uključiti i gostujuće navijače koji će imati na raspolaganju brošure napisane na portugalskom jeziku. Inače, navijači Bešiktaša, poznatiji pod imenom Carsi, često organizuju akcije kako bi skrenuli pažnju na društvene probleme.

Utakmica između Bešiktaša i Benfice u grupi "B" igra se večeras na Vodafone Areni u 18.45 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije