! / Nakon huliganskih ispada na Pecari: Iz NSBiH poslali žestoku poruku

03. 10. 2019. u 15:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 79

Nogometni savez BiH najoštrije osuđuje sve oblike nedozvoljenog ponašanja navijača na utakmici osmine finala Kupa BiH, između Širokog Brijega i Sarajeva, posebno govor mržnje, nacionalističke ispade, te bacanje tvrdih predmeta na igrače gostujućeg tima, saopćeno je iz NS BiH.

"Nažalost, rezultat je ostao u sjeni ovih huliganskih ispada, jer kako drugačije nazvati ponašanje navijača čije glavno 'oružje' u navijanju za svoj tim su nedozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava, ksenofobni transparenti, uzvici puni mržnje i diskriminacije. Na stadionu 'Pecara' u Širokom Brijegu još jednom se pokazalo da huliganima među navijačima nije na prvom mjestu fudbal, niti njihovi klubovi, već samopromocija kroz izazivanje incidenata i nereda", navode.

Pozivaju medije, državne institucije, navijačke grupe i sve ljubitelje sporta da osude ovakvo ponašanje i distanciraju se od huligana.

"U suprotnom, svi navijači će biti poistovjećeni sa huliganima. To nije pravedno prema onim navijačima koji 90 minuta i na korektan način bodre svoj klub i koji nastoje da drugim, pozitivnim načinima doprinose promociji ne samo svoga kluba nego i fudbala u cjelini. NS BIH, klubovi i sve službe uključene u organizaciju utakmica moraju učiniti sve kako stadioni u BiH ne bi bili mjesto mržnje, već sportskog spektakla i druženja", poručuju.

Kako navode, NS BiH je svjestan da kažnjavanje klubova nije dovoljna ni poželjna mjera za iskorjenjavanje huliganizma.

"Cjelokupna društvena zajednica mora posvetiti mnogo više pažnje radu sa mladima, prevashodno pitanju edukacije i sportske kulture. Da bi u centru pažnje bili fudbal/nogomet i fudbaleri/nogometaši moramo zajednički i konstruktivno djelovati u sprječavanju nereda, a NS BiH je u tom smislu otvoren za svaku podršku i inicijativu", stoji u reakciji.

KOMENTARI (4)