Nakon 40 godina: Athletic Bilbao osvajio Kup kralja, a himnu Španije izviždalo 30.000 Baskijaca

0
Radiosarajevo.ba
Nakon 40 godina: Athletic Bilbao osvajio Kup kralja, a himnu Španije izviždalo 30.000 Baskijaca
Foto: Screenshot/Twitter / Athletic Bilbao osvojio Copa del Rey

Athletic Bilbao je osvojio Kup kralja u finalu protiv Mallorce, nakon serije jedanaesteraca. Utakmica je odigrana u Sevilli pred 60 hiljada gledalaca.

Rezultat nakon 120 minuta iznosio je 1:1, pri čemu je Mallorca povela golom Danija Rodrigueza u 21. minuti, a izjednačio je Oihan Sancet u 50. minuti. Nakon izvođenja penala, Athletic je pobijedio rezultatom 5:3, pri čemu je ključna bila serija u kojoj su Morlanes i Radonjić promašili za Mallorcu, dok je Athletic bio precizan.

Ovo je za Athletic Bilbao povratak na pobjednički tron Kupa nakon čak četiri desetljeća. Klub je osvojio Kup kralja 24. put u svojoj historiji, što ih čini drugim najuspješnijim timom u historiji takmičenja, odmah iza Barcelone koja ima 31 osvojeni trofej.

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Iako su navijači Athletica burno proslavili dugoočekivani trofej, utakmica je bila obilježena demonstracijom nesnošljivosti prema Španiji.

Tokom izvođenja španske himne, navijači Athletic Bilbaa su izrazili svoje nezadovoljstvo i protivljenje, što je rezultiralo zaglušujućim zvižducima od strane prisutnih baskijskih navijača. Ova gesta protiv Španije potaknula je rasprave širom zemlje, a čak je i španski kralj Felipe VI bio prisutan na stadionu i primijetio reakciju publike.

Uprkos apelu kluba da se suzdrže od negativnih reakcija, navijači nisu odustali od izražavanja svojih stavova, ističući tako i političke i nacionalne tenzije unutar Španije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije