Najgluplji potez u historiji: Čile ne ide na Mundijal zbog vlastite žalbe

J. M.
Najgluplji potez u historiji: Čile ne ide na Mundijal zbog vlastite žalbe
Južnoameričke kvalifikacije za Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji okončane su na dramatičan način.

Uoči posljednjeg kola Brazil i Urugvaj bili su sigurni putnici za Mundijal, gdje su im se pridružili Argentina i Kolumbija, dok će Peru igrati u baražu protiv Novog Zelanda.

Porazom u posljednjem kolu protiv Brazila, reprezentacija Čilea, zvanični kontinentalni prvak, ostala je bez karte za Rusiju.

"So na živu ranu" Čileanaca dolila je činjenica da su na terenu izborili plasman u završnicu Svjetskog prvenstva, ali su eliminirani zbog... vlastite žalbe!

O čemu je riječ? Peru, petoplasirana reprezentacija koja je izborila baraž, i šestoplasirani eliminirani Čile završili su CONMEBOL kvalifikacija s istim brojem bodova (26), ali Peruanci imaju bolju gol-razliku.

Za ovakav rasplet zaslužni su sâmi Čileanci koji su na terenu osvojili bod više od Perua!

No, Fudbalski savez Čilea uložio je žalbu na utakmicu kvalifikacija odigranu 6. septembra 2016. protiv Bolivije. U meču koji je završen 0:0, za Boliviju je igrao Nelson Cabrera (34), rođeni Paragvajac, koji po pravilima FIFA-e još nije imao pravo nastupa za novu domovinu.

Međunarodni sportski sud CAS dao je Čileancima za pravo i registrirao utakmicu 3:0 u  njihovu korist. Na nesreću Čileanaca, pet dana ranije Cabrera je učestvovao u pobjedi Bolivije nad Peruom 2:0, pa je i ova utakmica registrirana službenim rezultatom.

Da nije bilo žalbe Čilea, La Roja bi završila na petom mjestu i išla u baraž, dok bi Peru ostao kući. Najgluplji potez u historiji fudbala...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije