Nagrade i amnestije za 'zviždače'

Radiosarajevo.ba
Nagrade i amnestije za 'zviždače'

Glavni čovjek zadužen za osiguranje u Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) Chris Eaton najavio je da će uskoro krovno tijelo svjetskog nogometa novčano nagrađivati i amnestrirati one koji ukažu na korupciju u tom sportu.

Eaton kaže da su u FIFA-i prikupljeni brojni dokazi da su klupske i reprezentativne utakmice česta meta bandi koje podmićuju sudije i igrače kako bi utjecali na ishod susreta. Tako su u posljednje vrijeme na vidjelo izbili skandali oko namještanja u Turskoj, Italiji, Izraelu, Finskoj i Grčkoj.

FIFA-in predsjednik Sepp Blatter zadao je sebi za cilj u svom četvrtom mandatu za prioritet borbu protiv korupcije, a planove za isto planira otkriti ove sedmice u Švicarskoj.

- Od januara sljedeće godine uvest ćemo program nagrada za ljude iz nogometnog svijeta koji nam ukažu na korupciju u našem sportu, naročito u namještanje utakmica. Uvest ćemo i posebnu telefonsku liniju ali i amnestiju za igrače, sudije i službenike koji su bili umiješani ili potencijalno umiješani u namještanje, ako nam pomognu", objasnio je Eaton, uz dodatak da FIFA ne može "zviždačima" ponuditi i zaštitu od kriminalnog gonjenja.

Bivši australski policajac također je rekao da će spomenuti plan vrijediti za prvu polovicu 2012. godine, nakon čega Blatter namjerava sprovesti svoju doktrinu, a to je nulti prag tolerancije spram korupcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije