Na utakmici BiH - Ukrajina navijačima će se dijeliti popularni zenički čimbur

0
FENA
Na utakmici BiH - Ukrajina navijačima će se dijeliti popularni zenički čimbur
Foto: FENA / Čimburijada u Zenici

Zeničani će i ove godine proljeće dočekati na obalama rijeka gdje će se zajedno s prijateljima, koji će tom prilikom doći iz drugih gradova i inostranstva, 21. marta družiti na tradicionalnoj Čimburijadi, najavio je u ponedjeljak, 18. marta, na pres-konferenciji predsjednik Foruma građana Zenice (FGZ) Mirsad Mujkić.

Napominje da ova manifestacija nema formalnog organizatora, jer se radi o manifestaciji koja je duža od jednog stoljeća, ali FGZ zajedno sa svojim partnerima, organizira popratne i brojne događaje i ovogodišnje Čimburijade, na kojoj će se prvi put predstaviti i volonteri Crvenog križa Grada Zenica.

Sportsko-rekreacioni klub Bosna i Javna ustanova Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica dugogodišnji su partneri FGZ-a u realizaciji programa Čimburijade.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"FGZ je pripremio 12 pratećih sadržaja. Dio programa počinje već sutra, dio je počeo i prije 15 dana objavom konkursa za izbor najboljih literarnih i likovnih radova učenika svih osnovnih škola u gradu pod nazivom 'I stiže proljeće u moj grad'", kazao je Mujkić.

Najavio je kako će maskota ove manifestacije, popularni Čimburko, sutra posjetiti zeničke vrtiće u sklopu "Male čimburijade“, gdje će uz prigodan program mališanima dijeliti čimbur. Glavni program bit će održan u četvrtak, 21. marta uz rijeku Bosnu, na lokalitetu parka Kamberovića polje gdje će se predstaviti muzičari, trubači, folklor, duvački orkestar.

Ponovo će biti održano i 9. takmičenje u pripremi Zeničkog čimbura, a na taj se dan organizira i tradicionalno, prvo proljetno kupanje u rijeci Bosni, kao i Regata na rijeci Bosni za koju su zaduženi članovi Sportsko-rekreacionog kluba Bosna iz Zenice.

Počinje prodaja ulaznica za BiH – Ukrajina

Počinje prodaja ulaznica za BiH – Ukrajina

Mujkić je napomenuo da će, s obzirom da se tog dana u večernjim satima, na stadionu Bilino polje u Zenici igra utakmica baraža za Evropsko prvenstvo u nogometu 2024. godine između selekcija Bosne i Hercegovine i Ukrajine, ovu manifestaciju promovirati i pred gostima i navijačima. Čimburko će, uz zapadnu tribinu, od 16 do 20 sati dijeliti čimbur navijačima koji će tog dana stići u Zenicu.

Zenički gosti tog dana, kao i prošle godine, bit će studenti Univerziteta u Zadru (Hrvatska) i Univerziteta u Ljubljani (Slovenija), koji se bave istraživanjem fenomena Čimburijade u Zenici, koja pretendira da postane kulturno blago BiH upisano u registar UNESCO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije