Na današnji dan Zmajevi odigrali prvu utakmicu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan Zmajevi odigrali prvu utakmicu (VIDEO)
Fazlagić, Turković, Demirović, Senad Begic, Ismir Pintol, Konjic
Musić, Duro, Musemić, Dzafić, Hrnjić.

Prije tačno 15 godina, na današnji dan Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je prvu međunarodnu utakmicu.

Tog 30. novembra 1995. godine reprezentacija Bosne i Hercegovine, predvođena Fuad Muzurovićem na klupi, poražena je u Tirani od reprezentacije Albanije sa 2:0.

Boje naše reprezentacije branili su: Ismir Pintol, Nedžad Fazlagić, Almir Turković, Enes Demirović, Senad Begić, Muhamed Konjić, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Husref Musemić, Esmir Džafić, Asim Hrnjić, Sait Fazlagić i Amir Osmanović.

Tada je po prvi put na jednom sportskom dogadaju svirana tadašnja himna "Jedna si jedina". Strucni štab rerpezentacije činili su direktor Mirsad Fazlagić, selektor Fuad Muzurović i trener Mustafa Hukić koji je zbog nedostatka igračkog kadra prijavljen i kao igrač.


http://www.youtube.com/watch?v=Vifo6fhW1RI


Golove su tada, podsjetimo za Albaniju dali Qendro u 30. i Dobi u 50. minuti.

Revanš susret uslijedio je u 24. aprila iduće gdoine na prepunom stadionu Bilino Polje u Zenici, a susret je završen bez pogodaka.

 Da li ste znali?
Da je reprezentacija Bosne i Hercegovine prve nezvanične, humanitarne utakmice igrala  9. i 22. marta 1993. godine. Uz FIFA-in blagoslov sav prihod bio je namijenjen za pomoć BiH.

Tada su za BiH nastupali: Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović , Anto Jakovljević, Mirsad Baljić, Refik Šabanadžović, Suad Katana, Faruk Hadžibegić, Davor Jozić, Mehmed Baždarević, Demir Hotić, Blaž Slišković, Safet Sušić, Haris Škoro, Semir Tuce, Meho Kodro, Predrag Jurić, Husref Musemić, Senad Merdanović, Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić, Ibrahim Duro i Edin Hadžialagić.

Prvi pogodak protiv Hrvatske, prva pobjeda protiv Italije

Prvi pogodak za Bosnu i Hercegovinu postigao je Hasan Salihamidžić u kvalifikacionom susretu za igranom u Bologni protiv Hrvatske koja je slavila sa 1:4.

Prvu pobjedu reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je 6. novembra 1996. godine na stadionu Koševo protiv Italije sa 2:1. Golove za Zmajeve dali su Salihamidžić u 6. i Elvir Bolić u 44. minuti. Treba istaći da su Talijani u Sarajevo stigli sa najjačom postavom, a jedini pogodak za izabranika selektora Arrigo Sachija postigao je Chieza u 12. minuti.

http://www.youtube.com/watch?v=AIDMeCvB-bE

Samo četiri dana kasnije Bosna i Hercegovine je ostvarila prvu gostujuću pobjedu, koja je ujedno i prva pobjeda u kvalifikacijama za neko veliko takmičenje. Tada su izabranici Fuada Muzurovića slavili u Ljubljani protiv Slovenije sa 1:2, a strijelci za naš nacionalni tim bili su Bolić i Meho Kodro.

NFSBiH zaboravio godišnjicu

Sramotno je to što Nogometni savez Bosne i Hercegovine, na svojoj zvaničnoj stranici, uopšte nije dao pažnju ovom izuzetno važnom datumu za BiH i bh. nogomet.

Tačnije, ako odete na oficijelnu stranicu krovne kuće bh. nogometa nećete vidjeti nište što bi ukazalo na to da je prije tačno 15 godina nogometna A reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala prvu međunarodnu utakmicu.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije