Na današnji dan poginuo jedan od najboljih napadača bivše Jugoslavije

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan poginuo jedan od najboljih napadača bivše Jugoslavije
Foto: Arhiv / Dragan Mance u društvu Bake Sliškovića i saigrača iz Jugoslavije

Na današnji dan prije 34 godine prestalo je da kuca srce jednog od najboljih napadača koje je Jugoslavija vidjela. Iako je tek počeo da piše fudbalsku historiju, navijači Partizana bili su sigurni kako su u rođenom Zemuncu dobili legitimnog naslijednika Momčila Vukotića i nekoga ko bi u perspektivi mogao dostići visine Stjepana Bobeka.

Tog 3. septembra 1985. godine u saobraćajnoj nesreći život je izgubio 22-godišnji centarfor Partizana - Dragan Mance.

Udes u kojem je stradao Mance - undefined

Karijeru je započeo u zemunskoj Galenici, a 1980. godine sa svega 17 godina prelazi u redove Partizana. Sa Crno-bijelim osvojio je jednu titulu prvaka Jugoslavije, a na 117 utakmica u prvenstvu postigao je 42 gola, a dres sa najdražim grbom svih naroda i narodnosti Jugoslavije nosio je četiri puta.

Za Partizan je debitovao protiv Fudbalskog kluba Sarajevo u novembru 1980. godine, a klubu sa JNA stadiona donio je titulu prvaka i postao najbolji strijelac kluba u sezoni 1982/1983. Imao je svega 20 godina. Nekoliko mjeseci prije nesreće potpisao je novi četverogodišnji ugovor s Partizanom.

Poginuo je u nesreći na autoputu kod Zemuna, a žurio je na trening Partizana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije