Na današnji dan: Da se sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan: Da se sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava
Foto: Screenshot / Ivica Osim

Na danšnji dan prije 27 godina Ivica Osim podnio je neopozivu ostavku na mjesto selektora reprezentacije Jugoslavije, odnosno tada već samo dijela Jugoslavije.

Tog 23. maja 1992. godine bjesnio je rat u Bosni i Hercegovini, a velikog Ivicu Osima agresija na Bosnu i Hercegovinu i opsada Sarajeva zatekli su na klupi reprezentacije Jugoslavije i beogradskog Partizana.

"Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu ići, niti ću ići, ni u Firencu niti u Švedsku. Sve što mogu napraviti, ovako ljudski, i ako me netko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moja privatna gesta, a vi ju možete protumačiti kako hoćete. To je neka moja osobna odluka, a ja neću govoriti radi čega i objašnjavati, jer vi to vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu učiniti za taj grad pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate što se događa", rekao je tada Osim. 

Osim je oktrio kasnije da ne žali zbog ostavke, a naknadno je zbog sankcija reprezentacija Jugoslavije izbačena sa Europskog prvenstva u Švedskoj. Mjesto je zauzela drugoplasirana Danska i na kraju s generacijom predvođenom braćom Laudrup i Schmeichelom osvojila titulu prvaka Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije